Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тасев: Санкциите срещу "Турски поток" не би трябвало да се отразят на България

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

"Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Ние дори изпреварихме откриването на  двете тръби на "Турски поток", като заместихме част от капацитета на "Турски поток 1". Сега дори по втората тръба на газопровода получаваме газ, който отива и в Турция, захранва газотранспортната ни система и транзитната система за Гърция и Македония". Това каза пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с предстоящото утре официалното откриване на "Турски поток". По думите на експерта това е безспорен успех, за който трябва да се изтъкне ролята на премиера Бойко Борисов:

"Това е интересен случай, който очевидно ще остане в историята - да успееш да примириш великите сили на енергийното поле и интересите в района на Балканите и България".

В предаването "12+3" проф. Тасев коментира, че американските санкции срещу "Турски поток" не би трябвало да се отразят на България:

""Турски поток" приключва до нашата газоизмерителна станция "Странджа 2", нататък ние имаме нашата газотранспортна система, която се подчинява на правилата на Третия енергиен пакет, и реално реализира идеята на Гюнтер Йотингер (европейски комисар за енергетиката в Комисията „Барозу II“ от 2010 до 2014 г.) да има пълна междусистемна свързаност между държавите, при което ние предоставяме услуга на всеки, който желае да вкарва или да транзитира газ през нашата страна. Това дава възможност нашата газотранспортна система да бъде с пълен капацитет".

По думите му не трябва да се притесняваме от името "Турски поток", дори не трябва да го наричаме "Балкански поток", защото той е част от нашата газотранспортна система.

Той уточни, че на наша територия няма руско участие в изграждането на газопровода. "Строи се разширението на  газотранспортната система в посока Зайчар изцяло за наша сметка", уточни той и добави, че газовият хъб "Балкан" е включен в списъка с проекти, които са от общ интерес за страните членки на Европейския съюз".

Според енергийния експерт със спирането на транзита през Трансбалканския газопровод България получава още един интерконектор, който ни дава възможност да транзитираме газ, в това число и втечнен, от южното направление към Украйна.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Атанас Тасев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп подписа санкциите срещу "Северен поток-2"

Американският президент Доналд Тръмп подписа санкциите срещу компании, изграждащи газопровода "Северен поток - 2" между Русия и Германия. Минути след анонса от Белия дом швейцарска компания, участваща в проекта, обяви преустановяване на работата...

публикувано на 21.12.19 в 05:19

Американският Сенат одобри санкции срещу руски газопроводи към Европа

Американският Сенат одобри икономически санкции, свързани с газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Причината е засилването на руското влияние на Стария континент. Към Белия дом за президентски подпис отива законопроект за бюджета за..

публикувано на 18.12.19 в 01:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35