Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата в Паталеница все още е под ключ

Храмът остава встрани от туристическите маршрути и далеч от грижата за паметник на културата

Снимка: Павел Гълъбов

„Това е затрупаният храм на България. Има история, че той е бил затрупан по време на турското нашествие, за да бъде спасен. Ние го отриваме и го затваряме отново. Това не е редно.“ Това са думите на Павел Гълъбов, жител на село Паталеница, Пазарджишко, за църквата „Св. Димитър“ в селото.

От години тя стои заключенаИма оставен телефон, на който желаещите да я разгледат могат да се обадят. „Няма работно време. Никой не се грижи за нея, както подобава на един толкова стар храм“, разказва Павел Гълъбов, който отскоро прави Фейсбук страница на селото.

Храмът е един от малкото запазени в България, които са толкова стари, посочва той. „Ние се гордеем с нашата хилядолетна история, но имаме много малко запазени храмове, които са цели, така да се каже. Нашата църква е бижуто в Пазарджишка област.“

Добрата новина е, че течът на покрива е бил оправен с дарения. Лошата - че църквата остава затворена и далеч от туристическите маршрути. 

„За църквата се говори от много години. Дори има страх, че може да се заключи изцяло. Което е абсурдно според мен – някой да реши да си вземе ключовете и да я затвори“, коментира Гълъбов.

Той апелира повече хора да посетят обекта и да се вдигне шум за отварянето му.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.