Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нови избори за кмет на Благоевград

Румен Томов
Снимка: БГНЕС

Ще има ли нови избори за кмет на Благоевград? Това е най-коментираната тема в областния център след вчерашното решение на Административния съд. Той отхвърли решението на Общинската избирателна комисия и прие, че има нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, даващо основание за прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов. 

Местните избори в Благоевград бяха знакови. Първо, защото отдавна не се беше случвало да има толкова мераклии за кметското място - 13 кандидати, от които един отпадна още преди старта. И второ, защото припомниха на големите политически играчи, че личността на кмета е по-важна от силата на партията. Кметът на ГЕРБ Атанас Камбитов, който два мандата управлява Благоевград, успя да предизвика огромно неодобрение не само сред опозицията, но и сред своите. Това създаде мощен фронт срещу него на втория тур. Обединението зад Румен Томов, който беше подкрепен от БСП и други, беше припознат от всички, освен от ГЕРБ. Зад него застанаха още шестима кандидати за кметове. И така дойде вятърът на промяната. Всяка подкрепа обаче си има цена. Тази истина беше потвърдена в ОбС. Пет пъти се проваля изборът на председател в местния парламент. В крайна сметка лидерът на "Зелените" Андон Тодоров, който беше с трети резултат на кметския вот, спечели председателското място. И точно тогава бившият кмет Атанас Камбитов подаде жалба в ОИК. В сигнала си той твърдеше, че Румен Томов е нарушил закона, защото не е заличил своето ЕТ и себе си като собственик на фирмата в законоустановения едномесечен срок. От справката в Търговския регистър и Агенцията по вписванията е видно, че той е прехвърлил фирмата си, но към 5-и декември процедурата по заличаването и отписването му не е била приключила. 

На извънредно заседание ОИК разгледа всички документи и гласува с мнозинство - няма основание за прекратяване на правомощията на кмета. Последва незабавно обжалване в съда. Четири партии внесоха жалби срещу решението на ОИК - ГЕРБ и още ПП МИР, "Нова алтернатива" и "Свобода". Решението на съда излезе вчера, в късния следобед. Според него Румен Томов е нарушил закона. Ако и ВАС потвърди това ОИК ще трябва да вземе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Благоевград. Изненадата е, че сред жалбоподателите беше и кандидат-кмет, който подкрепи публично Румен Томов. Затова потърсих за коментар адвокат Албина Анева от ПП МИР:

"Намирам решението на съда за правилно и коректно. ... Между двата тура подкрепих г-н Томов, защото е пословична дейността ми срещу бившия кмет на Благоевград г-н Камбитов". Тя заяви, че категорично няма да се кандидатира за кмет на града при едни нови избори.  

Защитата на Румен Томов ще обжалва това решение. Адвокат Милана Кривачка е категорична, че нарушение с прекратяване на търговската дейност няма. Тя видя нарушение от страна на жалбоподателите.

Същата тази опозиция на Камбитов, в последната година от втория му мандат, подаде аналогичен сигнал до съда. С твърдението, че за определен период от време той е бил едноличен собственик и управител на търговско дружество и е разпределил дивиденти. Това беше видно и от справката в ТР. Тогава ОИК също не прекрати правомощията му като кмет, а той заведе дело за клевета, с твърдението, че става дума за техническа грешка и фалшифициране на подписа му. Окръжният съд обаче беше категоричен, че това си е неговият подпис и неговата воля като управител на дружеството. Само че когато излезе решението, Камбитов вече не беше кмет.

Сега "горещият картоф" с правомощията на кмета на Благоевград е в ръцете на ВАС. Местната власт е в патова ситуация, а политическите партии в Благоевград се готвят за нови избори.

Репортаж на кореспондента ни Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50