Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Развихря се война между институциите

Цветлин Йовчев
Снимка: Ани Петрова

"Това което се случва в момента, е една война, която се развихря между институциите, и не е добре за обществото". Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски, председател на ДАНС (2009-2011 г.), началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Той отказа да коментира има ли нарушение на Конституцията с огласяването на записи, в които се твърди, че участва и президентът Румен Радев.

"Възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента", коментира Йовчев в предаването "12+3" по "Хоризонт".

Според него никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България:

"Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока".

Във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС проверка на приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница:

"Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред".

Пои думите му има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв:

"Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество", посочи той.

Цветлин Йовчев беше категоричен, че темата да приватизацията в България непрекъснато се отваря отново, защото не е прочетена и затворена тази страница: Според него, ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото. 

Зелената сделка на ЕС

Йовчев посочи Зелената сделка на ЕС като голямо предизвикателство пред България, за което много малко се говори: "Това изисква радикална трансформация, за която дори в ЕС няма яснота как ще се извърши и до какво ще доведе. Има сериозни рискове, че ЕС ще загуби конкурентоспособност във важни сектори". Той уточни, че за България заплахите са много по-сериозни.

ERM2 и еврозоната

"Добре е, че премиерът каза, че ще се търси консенсус. Има много други сериозни проблеми други - идеята да се създадат т. нар. "банки шампиони" в ЕС, които да съперничат на американските банки, но САЩ са една държава, а ние сме съюз от държави. Представете си няколко големи банки, които ще имат възможност да насочват инвестициите в определени региони. Тогава ще има указание на банките кои бизнеси трябва да се финансират и кои - не. Това е проблем, който трябва да обмислим внимателно. Това не означава, че не трябва да влизаме в еврозоната, пътят е правилен, но България трябва да си изгради защитните механизми", коментира Йовчев и уточни, че когато нашата икономика не е конкурентоспособна, това ще означава, че страната ни ще стане донор и ще обеднеем повече.

Борбата с корупцията

"Илюзия е, че отвън някой ще ни реши проблемите, трябва сами да се справим. Това е въпрос и на манталитет и култура в обществото. Има модел, по който можем да се справим с корупцията и скоро ще разберем, че трябва да се справим с този проблем, защото иначе процесите в обществото няма да вървят добре", каза Цветлин Йовчев и коментира забраната на съдия Андон Миталов да влиза в САЩ:

"САЩ сбъркаха в артикулирането на тази тема. Не можеш да вдигнеш очакването, че това ще бъде удар по корупцията, а в следващия момент да посочиш като заплаха за американските интереси един обикновен съдия в едно българско съдилище. Не мога да си представя, че този съдия в един обикновен български съд има тази мощ и власт, за да застраши американските интереси".

Доверието в парламента и в правителството

"Управлението може да е стабилно, но трябва да се помисли за рестарт, за да се върне доверието на обществото, защото без това доверие не могат да бъдат реализирани никакви реформи, които са необходими в много сфери на обществения живот. Правителството на Борисов може да изкара мандата си, но въпросът е има ли смисъл да се изкарва, или не. Отговор трябва да дадат политиците", категоричен беше Йовчев.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Цветлин Йовчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38