Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По пътя на древните пари

Как учените сглобяват картината на миналото по откритите монети

Снимка: БГНЕС

Монетите винаги могат да те изненадат, когато става дума за археологически находки и проучвания на съкровища. Така твърди доц. Дочка Аладжова, археолог, преподавател, специалист по монетите към Националния археологически институт с музей на БАН.

До момента монетите съставляват две трети от всички находки в района на Древна Сердика. „От различни периоди, различни номинали и в различен контекст, което е много важно за монетите.“

Каква нова информация дават на учените монетите от древна Сердика?

Сред находките на археолозите в района на площад „Св. Неделя“ е съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд

Историята на Сердика се проследява много добре с откритите монети, смята доц. Аладжова. Сред откритите монети е и изключително рядка монета с лика на сина на император Клавдий – Британик, от която са били изсечени само няколко екземпляра. „Тази рядка монета по някакъв начин е пристигнала тук и с нея е било заплатено. Това биха могли да бъдат римски легиони, по това време разположени, които са получавали заплатите си тук, на място.“

„Описанието, анализът на отделните типове, отделните групи монети дава много интересна информация. Сред тези екземпляри има много монети, които са от т.нар. хибриден тип – представляват монети, които на лицето са с образа на един император, но обратната страна е от друг император. Това е важен момент, защото от една страна показва, че действително се бърза при сеченето на тези монети, от друга страна наличието на повече екземпляри от т.нар. хибриди показва, че това е практика в римското монетосечене“, пояснява преподавателят.

В науката се приема, че първите монети от VII-VI в. пр. н. е. идват от Лидия, Йония, Персия - „един район, който е много добре развит, който има нужда от парични знаци и тяхната поява е логична“, разказва доц. Дочка Аладжова. Следват гърците и римляните.

С появата на парите се появяват и инфлацията и девалвацията. „Но в древността, тези процеси когато настъпят, има лесен начин да се реши проблемът – с монетните реформи, които провеждат различните императори.“ След падането на един император от власт пък се унищожават матриците за сечене на монети с неговия лик, за да не се спекулира, уточнява доц. Аладжова.

Над 800 златни монети, сечени през V век, са открити в района на древния град Абритус, дн. Разград

По какво археолозите разпознават периодите на икономически кризи?

„Преди всичко кризата се отразява най-вече върху метала на монетите. Когато става въпрос за монети от сребро, злато, то неминуемо се намаляват каратите за златото, а на сребърните монети започват да преобладават примесите“, казва доц. Дочка Аладжова.

Например при почистването и реставрирането на монети се случва да се прояви червеникав цвят и това се дължи на по-високото съдържание на мед. Други белези за криза са намаляването на теглото на монетите и по-лошият дизайн. „Когато държавата е във възход, когато всичко е наред – финансите, търговията, с по-голяма прецизност се отсичат монетите, изработват се съответно преди това матриците. А когато държавата е в криза, когато има инфлация, една немарливост откъм производството на монети се забелязва.“

Доц. Дочка Аладжова

Изработването на фалшификати е толкова стара практика, колкото са стари и парите. Още от първи век има сведения, че римската монетарница на всеки седем сребърни монети прави по една фалшива, пояснява археологът доц. Дочка Аладжова. 

При "фалшивата" монета ядрото е изработено от неблагороден метал – най-често мед или желязо и се прави обвивка, която според номинала може да бъде от злато или сребро. Така държавата пести ценния материал, пускайки в обращение подобни монети. Днес археолозите разпознават тези фалшификати по корозия, която избива върху обвивката.

Монети, задържани от митничарите на пункт Връшка чука през 2016 година.

Трасират ли парите търговските пътища? 

Една монета може да измине дълъг път. Монетите са сред най-ценните паметници, които маркират колко далечни са били търговските връзки в миналото. Търговските пътища се оформят и затвърждават, когато има мир, подчертава доц. Аладжова.

Събирането на повече монети на едно място може да говори за тържище, но при археологически разкопки много често се намират монети и от погребения. „Трябва да се каже, че обикновено при погребение се поставят изхабени монети, които не са в обращение: живите хора си правят сметка – спазен е ритуалът, а монетите, с които може да се купи нещо, живият човек да ги използва е по-рационално.“

В Римската империя, където е царял добър ред, се знае например стойността на труда на учителя, нотариуса, военния или точно колко е струвало едно яйце и каква е дневната надница на мелничаря.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Символите на кирилицата и глаголицата са изписани на двете стени на подлеза на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“ във Варна.

Искрици от голямото огнище на българския език

Буквите са онези светли нишки, които могат да ни свържат с България дори да сме на хиляди километри. Доказват го видеопосланията на стотици деца от общностите ни зад граница, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“ , организиран от вицепрезидента Илияна Йотова по повод Деня на българската просвета и култура и на..

публикувано на 25.05.20 в 16:27
Читалището в Чепеларе

С мартеници и дарения обновяват читалището в Чепеларе

Родолюбиви родопчани обновиха читалището в Чепеларе със средства от ръчно изработени мартеници в дните на извънредното положение. Любовта към род, традиция и съхраняване на културното наследство обединява десетина читалищни дейци, сред които и деца, да изработят над 2000 мартеници. "Всичко се случи така, че през 2017 създадохме кръжок по..

публикувано на 25.05.20 в 14:58
Анна Спасова и Димитър Спасов

Анна и Димитър Спасови представят миналото чрез занаяти

Двама свищовлии са посветили живота си на мисията да представят историята по нетрадиционен и интересен начин. Анна и Димитър Спасови, създатели на клуба за исторически възстановки „Дукс Антика“, показват живата история чрез различни демонстрации на бита и занаятите на предците ни . Анна и Димитър Спасови са свищовлии, семейство на средна..

публикувано на 25.05.20 в 14:32
Национален музей на образованието в Габрово

Как е изглеждало първото българско светско училище в Габрово

Преди 185 години в Габрово отваря врати първото българско светско училище. Паметта на родното образование - от създаването на писмеността до съвремеността, съхранява Националният музей на образованието в града. Първото светско училище по българските земи е създадено в Габрово преди 185 години, по волята и с даренията на възрожденеца..

публикувано на 25.05.20 в 14:13
Пламен Войков и Георги Войков

Вълна от съпричастност за Пламен Войков от Троян

На 5  май в предаването "Рано в неделя" по програма „Хоризонт“ на БНР излъчихме репортаж за 27-годишния Пламен Войков от Троян, който се нуждае от животоспасяващо кръвопреливане всеки месец . Тогава семейството на Пламен, което живее в изключително тежко - както в здравословно, така и във финансово отношение, беше изправено и пред проблема да осигури..

публикувано на 24.05.20 в 17:23

The Covid Art Museum - въображението никога не е под карантина

Копнежът за свобода е най-силно изразеното чувство в цяла Европа . Това е усещането на Дилай Йеман, която последна се присъединява към екипа на The Covid Art Museum . Заедно с още трима творци Дилай избира картини, анимации или кратки видеоклипове, които да станат част от експозицията на първия дигитален музей, създаден по време на пандемията..

публикувано на 22.05.20 в 17:25
Софийската джамия

Празникът Рамазан Байрам обединява мюсюлманите

В неделя над 1 милиард и половина души по света ще посрещнат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, предшестван от едномесечен период на пост и милосърдие. По традиция честванията продължават три дни, в които вярващите отварят домовете си за роднини и приятели. Празникът Рамазан Байрам е известен с богато отрупаните трапези, около които..

публикувано на 22.05.20 в 12:51