Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Каста дива“ отпразнува 27-ия си рожден ден на спектакъл на „Фантомът на операта“ в Музикалния театър

| обновено на 10.03.20 в 17:45
3
Снимка: НМТ "Стефан Македонски"

На 6 март предаването на програма „Хоризонт“ на БНР за опера, балет, оперета и мюзикъл „Каста дива“ навърши 27 години от създаването си. По традиция отбелязваме датата с благотворителен, образователен проект или посещение на спектакъл. Тази година 10 слушатели /от всички поканени/ бяха определени чрез жребий в томболата ни за билети за концерти и спектакли, за да празнуваме заедно сред публиката на първия от последната поредица спектакли на мюзикъла „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър в Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Премиерата на дългоочаквания български „Фантом“ – много успешна, беше миналата зима и оттогава поради големия зрителски интерес театърът предоговаря отново и отново авторските права за нови и нови поредици спектакли. Много се радвам за това! Беше ми интересно и приятно да гледам отново спектакъла в нов състав. Някои от слушателите, които спечелиха билети, също като мен отново гледаха спектакъла, за други беше за пръв път.

Чуйте в звуковия файл споделеното от г-жа Елена Попова и г-жа Станка Иванова.

Мюзикълът „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър е много въздействащ и спектакълът на акад.Пламен Карталов може се гледа отново и отново, защото разказва една вечна приказка за човешкото сърце – за доброто и злото, за тъмната и светлата страна в него. И е поставен от най-добрия „сърцевед“ сред режисьорите у нас. В Ангела на музиката виждаме нашата сянка, нашата тъмна страна, падналият ангел, който с най-прекрасни изкушения и измамни чудеса ще ни отведе в подземния свят и няма път назад. В Ангела на музиката Кристин вижда и нашия ангел-хранител, който ни е изпратен от нашия баща, за да ни закриля от злото. Но това се оказва измамно припознаване. Единственият начин да бъде победен обсебващият паднал ангел е любовта – но не страстта, а обичта, която се жертва /Кристин е готова да се жертва за своя годеник Раул/ и обичта, която се проявява към всеки ближен, дори и към най-грозния и лошия /Кристин обиква дори и Ангела на музиката/. Тази любов я спасява. Тя може да спаси и всички нас – това е дълбокото послание на „Фантомът на операта“. А иначе може и да се посмеем 3 часа, без да се задълбочаваме. Много е забавен „спектакълът в спектакъла“ и отново – кой би могъл по-добре, отколкото директора на Националната опера и балет акад. Пламен Карталов, да пародира оперен спектакъл, балетна сцена, репетиция на оперния хор?!

Чуйте в звуковия файл първата репетиция на Кристин Дае, в която театралните директори трябва да одобрят младата балерина от кордебалета с красив глас, която единствена би могла да замести капризната примадона Карлота Джудичели в натруфената опера на предстоящия спектакъл.

В арията на Кристин в изпълнение на Весела Делчева звучи и гласът на Александър Панайотов в ролята на Раул, Виконт дьо Шани. Слушах го за първи път в тази роля, която дели или по-точно споделя с Денко Проданов, и бих искала да изразя задоволството си и от този изгряващ млад артист на трупата – с красив глас, стилно музициране и завладяващо сценично поведение. Останах с много добро впечатление и от още една от младите артистки на трупата на Музикалния театър – Илона Иванова, която изпълняваше ролята на балерината Мег Жири.

Дай Боже реалният културен живот скоро да бъде възстановен и спектаклите на „Фантомът на операта“ на Е.Л.Уебър в Националния музикален театър „Стефан Македонски“ да се радват отново на пълна зала! От театъра съобщават, че закупените билети за мартенските дати ще важат без презаверка за съответни дати през април, с презаверка за други дати или при невъзможност да бъдат посетени спектакли – ще подлежат на връщане. Информацията вижте тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52