Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без маски и ръкавици в цветните контейнери за разделно събиране

Фирмите дезинфекцират камионите и съоръженията на площадките за сортиране на отпадъци

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Мястото на употребените маски, ръкавици, лични предпазни средства и използвани мокри кърпички не е в цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци. Това каза пред БНР Мариана Петкова от една от компаниите за разделно събиране на отпадъците. Тя призова тези отпадъци да не се изхвърлят там, тъй като не се рециклират.

Мястото на тези отпадъци е в кофите за общия боклук. „Цветните контейнери са за опаковки, за никакви други санитарни материали – тоалетни хартии, салфетки или каквито и да са кухненски хартии – не им е мястото в цветните контейнери. Ръкавиците не са опаковка и нямат място в цветните контейнери”, коментира Петкова.

Контейнерите за разделно събиране тип иглу с малки отвори възпрепятстват разпиляването на отпадъци и замърсяването на околната среда, както и разнасянето на зарази, допълни тя.

Служителите на фирмата, която извозва и обработва разделно събрани отпадъци са оборудвани с ръкавици, маски и очила и са инструктирани за обслужване на контейнерите, заяви Мариана Петкова и добави, че голяма част от процесите са автоматизирани, а работниците са разпределени на по-голямо разстояние един от друг като част от реорганизацията на работата. 

В рамките на сортиращата инсталация е максимално ограничен достъпът на човешка ръка, а тези, които имат достъп, са оборудвани. „Така че нямаме никакви притеснения за тяхното здраве”,посочи Попова.

„Като те се занимават само със сортиране на чистите опаковки. Всякакви други отпадъци, които биха могли да попаднат в цветните контейнери за разделно събиране, които не би трябвало да са там – маски, ръкавици или други такива отпадъци, те заминават в битовите отпадъци и нямат достъп до служителите, които работят на сортиращите линии.”

Подобни отпадъци се водят медицински или опасни отпадъци, ако са събрани по линия на лечебните заведения. Ако обаче граждани ги изхвърлят в цветните контейнери, не се водят опасен отпадък, уточни Петкова.

При сигнал от страна на общините имаме готовност да започнем дезинфекция на контейнерите за разделно събиране, потвърди тя.

„Междувременно камионите се дезинфекцират след всяка смяна, при всяко обслужване на контейнерите, прибирайки се в гаражите, те се дезинфекцират. На площадките за сортиране също съоръженията се дезинфекцират. Взети са всички необходими мерки, така че служителите да бъдат предпазени”, увери Мариана Петкова.

От фирмата очакват ръст в изхвърлянето на разделно събрани отпадъци от домовете, след като хората са си вкъщи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Антонова

Меглена Антонова, „Грийнпийс“: Обществото ни е поставено на тест

„Обществото ни е поставено на тест. Тази криза може да се създаде като пример за възможност да преосмислим начина, по който е устроено обществото . Излизайки от кризата, да създадем една среда, много по-устойчива на подобни кризи, защото тази няма да е последната“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Меглена Антонова координатор на..

публикувано на 22.04.20 в 18:42

В. Кавръкова, WWF: Пандемията е възможност да се поеме в различна посока

"Пандемията от коронавируса дава възможност да се поеме в различна посока".  Това каза пред БНР Веселина Кавръкова от WWF България. "Шарен е ефектът от пандемията и всички последици от нея върху природата и околната среда", заяви още тя и посочи, че някои отражения се виждат пряко - изчистеният въздух, по-чистата вода, но обясни, че т е са с много..

публикувано на 21.04.20 в 17:48
Индонезийски служители на остров Ява изгарят прилепи, за да не се разпространява вируса, причиняващ Covid-19. Март 2020 г.

Учени: Не убивайте прилепите, те са полезни като пчелите

Учените наблюдават негативно влияние върху колониите от прилепи в Южна Америка заради човешкото посегателство върху популацията им вследствие на пандемията от Covid-19 . В Европа още няма данни за подобно въздействие, но има много псевдоекологични новини, които в бъдеще могат да повлияят лошо върху прилепите. Това каза в предаването „Хоризонт..

публикувано на 15.04.20 в 13:32

Генади Кондарев: Трябва да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика

Съществуващите атомни централи трябва да бъдат постепенно изведени и да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика . Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед"  Генади Кондарев от екологичното сдружение „За Земята“. За съжаление нашата страна в стратегически документи залага увеличаване на дела на ядрената енергетика в следващите..

публикувано на 15.04.20 в 12:44

90% от сеизмичния сигнал представлява сеизмичен шум

Сеизмолозите отчитат спад на сеизмичния шум . Този шум от вибрации в земната кора е намалял значително заради ограничената човешка дейност. Сеизмичните станции рядко се инсталират край големи градове и инфраструктура. Освен земетресения, сеизмичните станции регистрират всичко, което се случва около тях, определяно като сеизмичен шум. "..

публикувано на 10.04.20 в 13:45

Доц. Огнян Боюклиев: Схемата "От нивата до вилицата" я има в цяла Европа

"Схемата е "От нивата до вилицата", къса търговска верига. Това е нещо отработено от Франция и Италия, в цяла Европа. Все пак поздравявам Министерството на земеделието, че макар и късно все пак разбраха какво трябва да се направи". Това каза пред БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН във връзка с предложението за..

публикувано на 09.04.20 в 12:46

Виолета Желязкова: Човекът също пренася вируси върху дивите животни

"Нововъзникващи инфекциозни заболявания в дивата природа - кои са виновните" е лекция от поредицата "Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи". Лекцията бе представена онлайн от Виолета Желязкова в Националния природонаучен музей в София. Заразата от COVID-19 е поредното заболяване, което се пренася от дивата природа. "Това като цяло..

публикувано на 30.03.20 в 12:14