Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от клиниките в "Пирогов" набират дарения за основен ремонт

Сградата горя по Коледа, плочките са от 1906 година

"Да дарим за тези, които ни спасяват" - под това мото пациенти, които са се лекували в клиниките по кардиология и по вътрешни болести в "Пирогов" започнаха благотворителна кампания за набиране на средства за основен ремонт и цялостно обновяване на сградата. Двете клиники се помещават в една от най-старите сгради на болницата, строена в началото на миналия век. В същата сграда в края на миналата година избухна пожар.

Ако спешно търсите помощ в "Пирогов", шансът да попаднете в една от двете клиники – по кардиология или по вътрешни болести, е голям. Тук ден и нощ десетки пациенти получават животоспасяваща помощ. Така започват своето обръщение в социалните мрежи инициаторите на кампанията от гражданското сдружение "Избери България".

Към призива на пациентите се присъединяват и лекарите в двете отделения, а кампанията може да се похвали с ударно начало. Благодарен пациент е дарил на лечебното заведение безпрецедентна за българските условия сума, разказва началникът на Клиниката по вътрешни болести доц. д-р Петър Атанасов. 

"Огромна сума – 750 хиляди. Беше наистина много емоционална ситуация. Аз самият се изпотих и започнах да заеквам, когато разбрах. Поклон до земя и много големи благодарности". 

За ремонта обаче са необходими още много средства. Сградата вече е на повече от век, всички инсталации са морално и физически остарели, някои от помещенията се наводняват при всеки дъжд, като цяло базата не отговаря на съвременните изисквания, изтъква д-р Атанасов. Сградата е най-старата в болницата и нуждата от ремонт е вопиюща, допълва той. По Коледа там имаше пожар.

"Клиниката по вътрешни болести като най-стара и може би най-издръжлива – доказала, че може да оцелява, беше сполетяна и от тая беда. Разбирате, че една сграда строена през 1900-а година, проектирана по тогавашните разбирания за болница, няма как в 21 век да няма нужда от ремонт. Все още имаме стаи с по 10-12, а при нужда стават до 15 легла. Все още ходим по плочките, които са от 1906 година. При последния ремонт 2000-а година майсторите се опитаха да извадят една такава плочка – тя се счупи на две, дебела е колкото паве и отзад, на гърба на това паве пише "Made in Italy, 1906", разказа доц. Петър Атанасов.

Въпреки условията в двете клиники работят знаещи, млади и амбициозни лекари, които са в крачка с новостите в своите специалности и идват на работа с душа и сърце в изпълнение на Хипократовата клетва.

Само през миналата година в двете клиники са лекувани близо 10 000 пациенти. Там първи са се сблъскали и с новия коронавирус. Сега за пациентите с коронавирус има отделна сграда, а всички, които постъпват с оплаквания се приемат по съобразен със ситуацията строг алгоритъм, уточни д-р Атанасов.

През годините са правени много изчисления и проекти за модернизиране на сградата, но същински основен ремонт все още не е правен. Лекарите се надяват да се съберат достатъчно средства и след края на епидемията, когато се върнем в нормалното си ежедневие, да започнат дългоочакваната реконструкция.

Повече за кампанията можете да научите от фейсбук страницата "Да дарим за тези, които ни спасяват" на сдружение "Избери България".

Още за кампанията ще научите от звуковия файл.

Снимките са на сдружение "Избери България" 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07