Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху и Ганц не успяха да договорят кабинет в Израел

| обновено на 16.04.20 в 13:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и основният му съперник Бени Ганц не успяха да договорят правителство на националното единство, след като изпуснаха крайния срок в полунощ. Въпреки това те се споразумяха рано днес сутринта да продължат преговорите, предаде Ройтерс.

Дори кризата, предизвикана от коронавируса, засега не успява да сложи край на безпрецедентната задънена улица в израелската политика, до която страната стигна след три парламентарни вота без ясен победител през изминалата година. И се изправи пред възможност за четвърти.

Ганц и Нетаняху договарят сделка за разделяне на властта, с която десният премиер ще остане на власт още 18 месеца.

Според споразумението центристът и бивш шеф на Генщаба Ганц ще поеме пост след това.

Ганц, сравнително отскороа влязъл в политиката, получи шанс да състави кабинет след последните избори през март.

Президентът Реувен Ривлин, който надзирава преговорите, заяви в понеделник, че напредъкът е оправдал решението му да даде на Ганц 2 дни отсрочка за сключването на сделка с Нетаняху.

Но мандатът на Ганц изтече снощи и сега без споразумение за кабинет зависи от парламента да избере кандидат, който ще има 14 дни за формиране на правителство. В противен случай предстои разпускане на Кнесета и нови предсрочни избори. 

Коментар по темата на Весела Райчинова, кореспондент на БНР в Тел Авив, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бени Ганц с шанс да формира правителство в Израел

Бившият шеф на израелския Генщаб Бени Ганц бе номиниран днес да състави правителство на страната, но се очакват още преговори със съперника му Бенямин Нетаняху по извънреден алианс за борба с коронавируса, предаде АФП. Ганц, който оглавява центристкия..

публикувано на 16.03.20 в 14:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58