Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще използват ли спецефекти телевизиите, за да неутрализират празните футболни стадиони?

Футболът ще се играе на празни трибуни и това изисква и нов тип медийно излъчване
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата е ясно, че в най-добрия случай на първо време ще бъде разрешено провеждането на футболни мачове без публика. И тази ситуация ще продължи неопределено време.

Това не е абсолютно нова ситуация, защото и досега сме гледали мачове на закрити врата, най-вече в случаите, когато клубовете изтърпяват наказания. Именно идеята на наказанията е да се лиши санкционираният отбор-домакин от подкрепата на публиката.
Сега обаче, първо, санкцията "мач без публика" увисва във въздуха като несъстоятелна. И второ, което е по-важното, ще се търсят специални ефекти за неутрализирането на постната аудио и видео атмосфера.

Какво може да се направи в тази връзка? Испанският вестник "Марка" разсъждава по тази тема. 

"Вече дискутирахме с УЕФА включването на аудиоатмосфера от записани звуци. Не ни харесва особено идеята, нито на нас, нито на Европейската футболна асоциация", споделя директорът по аудиовизуалната част на Ла Лига Мелсиор Солер.

И наистина, как фалшивият звук от трибуните ще бъде в съзвучие със случващото се на терена? Възможно е дори да бъде в тотален дисонанс, защото координацията между реално действие и адекватна фалшива аудиореакция е много трудна. 
"Трябва обаче нещо да се направи, за да се подобрят възприятията на зрителите по телевизията", е мнението на Оскар Лаго от телевизионната компания Медиапро. 

Ситуацията предполага и едно предимство. Там, където досега по трибуните е имало зрители, ще могат да бъдат разположени камери. И предаването на мачовете да става от най-разнообразни гледни точки.
Ще се гледа по различен начин, но и ще се чува различно. Например, емоцията на футболистите при отбелязването на гол ще може да бъде проследена много ясно и като звук, защото трибуните няма да го заглушават. Тишината ще промени и поведението на футболистите. Те вече няма да могат свободно да си подвикват, каквото им дойде на ума, да се обиждат и псуват един друг или съдията, защото всичко това ще се чуе в ефир. Всички ще бъдат много внимателни. Така, както досега мнозина от тях поставяха ръката си пред устата, за да не преведат после медиите думите им по устните, така занапред сега все по-трудно ще си позволяват волности. Ако ли не - рискуват да се изложат публично.

Според специалистите, обаче, нямало да се чуват коментарите между арбитрите по системата ВАР, защото наличието на микрофон пред устата им и тишината на стадиона ще позволява комуникацията да бъде достатъчно деликатна и да не става обществено достояние.
Що се отнася до радиопредаванията, колегите в Испания смятат, че положението няма да се промени съществено за възприятията на слушателите. Въпреки че признават разликите: "Празните трибуни ще имат отношенията към емоциите ни. Неведнъж са ни обвинявали, че викаме повече при домакинските голове, но това в немалка степен се дължи на емоцията, която ни придават вдъхновените трибуни. Сега това ще отсъства."

Така че предстои ни една нова реалност  във футбола и по отношение на медийното транслиране на мачовете. А как точно ще се промени тази действителност, ще видим в следващите месеци, когато Цар Футбол се завърне на терена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борусия (Дортмунд) победи Пари Сен Жермен с 1:0

Борусия (Дортмунд) взе минимален аванс на ПСЖ

Отборът на Борусия (Дортмунд) взе много ценна победа срещу Пари Сен Жермен с 1:0 в първия полуфинал от Шампионската лига. Единственото попадение в мача вкара таранът на германския отбор Никлас Фюлкруг в 36-ата минута на мача. През втората част много пропуски направиха и двата отбора, но най-вече гостите от ПСЖ. Двата отбора се срещнаха и в..

публикувано на 02.05.24 в 00:23
Душан Керкез

Душан Керкез: Можем да спечелим купата

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) - Душан Керкез, който днес празнува своя рожден ден, не скри радостта си след отстраняването на ЦСКА София в полуфиналите в турнира за Купата на България по футбол.  "Това е фантастично изживяване, което ще помня за цял живот. Благодаря на феновете и на играчите, които изиграха страхотен мач. Мисля, че..

публикувано на 01.05.24 в 21:56
Яник Синер

Яник Синер напусна турнира в Мадрид заради контузия

Световният номер 2 в тениса Яник Синер има "все по-силни болки" в областта на дясното бедро и бе принуден да се откаже от участие на четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид, предаде АФП. Така канадецът Феликс Оже Алиасим, който е под номер 35 в света, се класира без игра за полуфиналите. "Яник Синер се отказа от участие..

публикувано на 01.05.24 в 21:32
Стамен Белчев

Стамен Белчев: Сами попаднахме в капана на противника

Старши треньорът на ЦСКА София - Стамен Белчев, бе разочарован след отпадането на неговия тим на полуфиналите в турнира за Купата на България по футбол. Наставникът на "червените" изрази съжаление, че отборът му не е влязъл концентриран в мача. "Най-големият проблем беше, че не влязохме концентрирани в мача. В момента, в който губехме..

публикувано на 01.05.24 в 21:28
Данило Дончич почина внезапно от инфаркт в Сърбия

Данило Дончич почина внезапно от инфаркт в Сърбия

Данило Дончич, който съвсем до скоро бе треньор на Локомотив (София), е починал внезапно от масивен инфаркт в родната си Сърбия, научи БТА. 54-годишният сърбин е бивш нападател и треньор на "железничарите". Като футболист на Локомотив (София) Дончич има 49 мача, в които е отбелязал 17 гола в периода 1997-1999 година. През 2008 година той..

публикувано на 01.05.24 в 21:22
Ботев (Пловдив) е на финал след нова победа над ЦСКА София

Ботев (Пловдив) е на финал след нова победа над ЦСКА София

Отборът на Ботев (Пловдив) е първият финалист в турнира за Купата на България по футбол. „Канарчетата“ постигнаха втори успех над ЦСКА София, след като надиграха „червените“ с 2:0 като домакин в реванша и така с общ резултат 3:0 продължават напред в надпреварата.  Пред над 18 000 зрители по трибуните на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив..

публикувано на 01.05.24 в 20:52
Тодор Скримов

Тодор Скримов: Надявам се на нови радостни моменти с феновете

Новото попълнение на волейболния шампион Тодор Скримов даде първото си кратко интервю пред клубния сайт. Бившият национал обеща, че се опита да повтори успехите от този сезон. "Най-голямата радост за всеки един волейболист и спортист като цяло е феновете да се интересуват от него, от неговия отбор, да посещават мачовете", каза той...

публикувано на 01.05.24 в 20:08