Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори ще търсят общи транспортни решения в кризата

Джамал Лютви: Почивките в Турция - септември и октомври

Повечето предплатили искат ваучери или пренасочват пътуванията си

Хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса, казва управителят на туроператорска фирма Джамал Лютви.
Снимка: БТА

През тази година се очаква туроператорите да не се конкурират, а да се кооперират за превоза на туристите, за да снижат транспортните си разходи в кризата. Това казва Джамал Лютви - управител на туроператорска фирма, която организира пътувания за български туристи в Турция.

Заради по-късното начало на туристическия сезон в Турция заради коронавируса, неговата фирма предвижда транспортиране на туристи за почивки едва през септември и октомври. Август традиционно е по-слаб за българите, защото тогава в Турция е по-горещо и по-скъпо, пояснява Лютви.

Отчита се ръст на индивидуалните резервации при туроператорите. Това са клиентите, които предпочитат да пътуват с коли и тази година за тях това ще е плюс, смята управителят.

Ранните записвания се пренасочват или за септември и октомври тази година или направо за следващата

При нас специално хората предпочитат или ваучери на стойността, която са платили, или да пренасочат своите пакети за следващи дати“, коментира Джамал Лютви. По думите му под 1% са исканията за връщане на предплатени суми за екскурзии и почивки.

Лютви прогнозира повишаване на цените в Турция заради увеличения брой на дейностите за превенция от Covid-19. Музеите също вдигат цените за посещения. Ето защо индивидуалният турист няма да отсъства от Турция, но организираният турист ще ползва по-добри условия, убеден е Джамал Лютви. 

„Само до Турция отиване и връщане, автобусен билет на един човек струва 100 лева, ние като туроператори отгоре даваме две нощувки. Возим за 120-130 лева – не може крайният потребител да стигне до тази цена.“

Според Лютви хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса.

„Когато кризата отмине, хората ще са уплашени, без финанси или ще са използвали всички свои отпуски – платени и неплатени. Туризмът може би ще се възстанови към края на годината и евентуално следващата година по това време.“

„Тази година, така или иначе, целият свят я е отписал. Така или иначе, тази криза я има“, допълва Джамал Лютви, според когото дори туризмът да се възстанови догодина, „няма да е вече това, което е било преди“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция открива предпазливо туристическия сезон в края на май

Един най-засегнатите сектори в света от пандемията с коронавируса е туризмът. Туризмът формира около 12% от брутния вътрешен продукт на Турция. През миналата година страната е била посетена от почти 52 млн. чужденци и това е донесло приходи от..

публикувано на 05.05.20 в 10:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36