Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Павлов: Търсенето на къщи извън градовете ще се повиши

На пазара ще се появят повече селски имоти в различни ценови сегменти

В селата реновирани имоти съжителстват с много стари и неподдържани къщи.
Снимка: БГНЕС

„Положителното е, че много хора ще открият нов начин на живот, който повече пасва на тяхната психологическа натура, на организацията на тяхното семейство. Ще разберат, че има своето очарование да живеят по-далече от града, не просто на 5 км, а може би на 50, може би на 100 километра. И тези хора ще дадат нова алтернатива, нов избор на всички нас, когато избираме как трябва да живеем.“ Така вижда последиците от кризата с коронавируса експертът по недвижими имоти Георги Павлов.

Относително бързо на бавния пазар на недвижими имоти предлагането на подходящи къщи за живеене в различните ценови сегменти ще се повиши, смята експертът. „Не очаквам задължително по-високи цени. В много от районите не е имало активен пазар изобщо. Ако погледнете някои от селата – там не е имало сделка“, каза Павлов в предаването "Хоризонт до обед". Той смята, че съвременният потребител на селски имот ще търси по-скоро новопостроени къщи или реконструирани такива.

„Ние преживяхме подобно връщане преди около 15 години. Имаше една вълна от англичани, няколко хиляди, които закупиха къщи в малки градчета и села. И тази вълна изчезна, тя се прибра, защото селото не е само земя, не е само въздух, не е само дървета. Селото е и място за живот и изисква особено добре развита социална инфраструктура в днешно време“, коментира Георги Павлов. 

Павлов очаква, че ако говорим за по-отдалечените села, „в началото ще има ентусиазъм, но те ще се ползват само откъслечно, по-скоро за почивка, отколкото за живеене“.

Ще има големи, драматични проблеми в туризма, прогнозира Георги Павлов. „Това, което аз очаквам е, че ние по-скоро ще пренасочим почивките си към селата, тъй като много хора няма да искат да отидат в онези хотели. Така че къщите, комплекси от къщи, където можеш да се настаниш отдалечено, където можеш да се храниш отдалечено, ще са много важни за хората, които се притесняват от заразата и за хората, които откриват, че това ще има хареса.“

„Много е важен психологическият ефект. Ние всички сме свикнали да живеем социално и в момента, в който бяхме поставени два месеца в ограничени социални контакти, част от хората откриха, че всъщност това им харесва и те ще запазят тия свои навици. Ще търсят така да променят живота си – както дома си, така и местата за почивка и забавление, че те да бъдат по-изолирани от големия шум, по-изолирани от големия град. Търсенето на къщи в крайградските зони - за живеене и в селата за туризъм ще се повиши.“

Пустеещите жилища няма да намалеят, защото и населението всяка година намалява с 50 хиляди души, а жилищата се увеличават. Неизползваните жилища ще се увеличат, посочи още Павлов.

Има зараждане на интерес към селските имоти и той определено е свързан с пандемичната обстановка, обясни пред "Хоризонт" Дафина Гудова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ за Пловдив и региона.

„В интерес на истината моментът е емоционален. Социалната изолация даде нов поглед за комфорта на обитаване на домовете ни. Това естествено обърна погледа на купувачите към имотите в селските територии.“

Интересът на младите семейства е към райони, близки до урбанизираните територии. Интерес има и към вилни имоти, които се намират в курорти и летовища, поясни Гудова.

„Имотите, които се ползват целогодишно, са в близост до основни градски центрове. Там профилът на купувачите е в пенсионна и предпенсионна възраст. Основният акцент е лесният транспортен достъп до имота, наличието на здравен център, обслужващи търговски обекти и не на последно място е важна сигурността.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44