Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският диджей Topic очаква предизвикателствата на лято 2020

През последните няколко години популярността на германския продуцент и диджей Topic непрекъснато нараства и той се превърна в едно от големите имена на германската хаус музикална сцена. Роден в Солинген Тобиас Топик е с германско- хърватско потекло. Още от издаването на дебютния сингъл „Light It Up“ през 2014 г., Topic направи поредица от хитове, които обедини в дебютния си албум "Miles". Големият хит в него стана песента „Home“  записана с германския певец Nico Santos през 2015 г. Сингълът беше сертифициран като златен в Германия и платинен в Австралия по продажби. Топик беше номиниран за „Най-добър германски изпълнител“ на 2017 на наградите MTV Europe Music Awards. На 19 декември 2019 г., Topic издаде сингъла „Breaking Me“ със шведския певец и продуцент A7S. Специално за предаването „Евробокс“ диджей Топик даде интервю. По време на разговора ни той се намираше в студиото си, където напоследък прекарва 90 процента от времето си, заради социалната изолация наложена с цел да се ограничи разпространието на Covid 19.

Как пандемията от коронавируса се отрази на кариерата ти и въобще какво се случва в Германия като цяло в тази необикновена ситуация.

Имах много фестивални и клубни участия, които бяха отменени заради Covid-19. Но да, в Германия ограниченията започват лека полека да намаляват и се откриват допълнителни възможности за изяви като автофестивали подобни на автокино. Аз участвах в няколко такива фестивали и доста ми хареса, беше забавно. Надявам се, че Германия ще продължи завръщането си към нормалния живот и отново ще мога да стъпя на сцената скоро.

На 28 години си и се занимаваш с диджействане още от тийнейджърска възразст. Как попадна в тази среда и кои бяха музикантите, които повлияха върху теб, за да те подтикнат да правиш своя авторска музика.

Музиката, която ме вдъхнови в началото беше тази на Тимбаленд, Авичи и Суидиш Хаус Мафия. Но моят музикален вкус като цяло е доста разнообразен и не бих се ограничил само с тези имена. Дължа много на музикалния ми учител, защото той ме запозна със софтуерната програма, която свързва музиката с логика, така нареченият мюзик лоджик софтуер. Това беше в 10-ти клас, когато той ни преподаваше тази програма и аз напълно се зарибих. От тогава почти не съм спирал да се занимавам с музика постоянно.

Първият авторски опит беше сингълът “Light it Up” с германския певец Джона Сел, как се стигна до тази колаборация.

“Light it Up” беше моят първи сингъл. Излезе през ноември 2014 и бях страшно развълнуван, защото нямах никакви очаквания, нито предположения какво ще се случи с песента ми. Никога преди това не бях издавал песен, само бях продуцирал за други изпълнители. Но сингълът беше приет доста добре и се превърна в основата на моята кариера.

През 2015 година издаде деютния си албум  „Miles”. Пет години след неговото издаване вероятно има достъчно материал за нов албум, така ли е?

Ако  трябва да съм честен нямам намерение да издавам албум, защото напоследък хората за съжаление не слушат цели албуми, а предпочитат отделни сингли. Но това, което мога да ви кажа е, че работя върху много нова музика.

От дебютния албум „Miles” сингълът „HOME“- Дом генерира изключителен успех. Ето как и защо продуцентът Топик избра германският певец Нико Сантос за този запис.

По това време и двамата не бяхме толкова известни. Наш общ приятел ни свърза. Много лесно и бързо се сработихме, така че на следващата ни среща си казахме, „Хайде да направим заедно песен!“ След седмица, сингълът „Home” беше готов и след месец го издадохме. Мигновено стана страшно популярен и успехът беше огромен. За нас това беше много неочаквано, направо лудост.

Все пак не таеше ли някаква надежда, че сингълът „HOME“ ще стане успешен, той беше сертифициран като златен по продажби в Германия и платинен в Австралия.

Не, не както казах, до този момент и двамата не бяхме постигнали комерсиален успех. Въобще не бях помислил, че нещо такова може да ми се случи и не можех да осъзная реално какво става. Беше голяма изненада и промени живота ми, но си беше отплата за труда, който бях положил до тогава.

Пет години след първата колаборация на диджей Топик с Нико Сантос, дойде сингълът "Like I Love You". Той излезе в началото на 2020 година и стана поредният запис с Нико Сантос. Според Топик причината отново да работят заедно с Нико е следната, а новата им песен Like I Love You, обединява вкусовете и на двамата.

Нико и аз станахме близки приятели и през цялото време поддържахме контакт. И след като изминаха пет години от последната ни работа заедно, решихме, че е дошло времето да се появи новото ни дете под формата на “LikeILoveYou”. Песента е своеобразен кросоувър (смесица на стилове) между стилът на Нико и моят и ако слушате внимателно ще можете да разпознаете и двата стила, което прави песента толкова специална. Нико ми изпрати демото на песента в началото на тази година; веднага страшно ми хареса и всъщност още същата вечер завърших основната част на песента.

Безспорно най- голяма популярност в момента Топик има със сингъла Breaking Me, който излезе на 19 декември миналата година и постигна златен статус по продажби в Германия и Канада. Топик избра за записа шведския певец Alexander Tidebrink Stomberg, известен с псевдонима A7S.

 С A7S или Александър започнахме да работим по-тясно някъде около 2018 година. Тогава направихме няколко работни пътувания с цел писане и създаване на песни, повечето от които бяха в САЩ. По време на едно от тези пътувания написахме "BreakingMe". Първоначалната идея се роди в Берлин, след което се фокусирахме върху нея, но понеже бяхме разработили само няколко мелодии, нещата бяха в застой. Два месеца по- късно решихме да завършим песента не къде да е, а в Маями.

Какво ще бъде лятото на 2020 година за продуцента Топик.

Мисля, че ще прекарам повечето време в студиото. Смятам, че рестрикциите ще бъдат облекчени и нещата ще се подобрят. Смятам да попътувам малко в Европа, но основно ще работя по новата ми продукция.

И накрая Топик се обърна специално към българските слушатели

България, надявам се, че сте добре и сте здрави! Много ви благодаря за подкрепата! Надявам се да се видим на живо следващата година, а до тогава слушайте сингъла ми "Breaking me", за да усетите фестивалния ритъм дори и от вкъщи!

Интервюто с Topic можете да чуете в приложения аудиофайл






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23