Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Водещата тема за всички днешни издания е спецакцията вчера в Президентството.

„Арестантска килия за съветниците на Радев“ -под това заглавие „Стандарт“ пише: За първи път в историята на президентството прокурори влязоха в сградата, а после арестуваха двама съветници на държавния глава - секретаря по правни и антикорупционни въпроси - Пламен Узунов и съветника по отбраната Илия Милушев. Единият се занимавал с шпионаж, другият търгувал с влияние.

След арестите олигархията се събра демонстративно на Дондуков 2, пише „Телеграф“. В ролята на говорител на мафията излезе самият държавен глава, който извърши безпрецедентен акт на погазване на конституцията, като призова за пуч срещу изпълнителната и съдебната власт - това е  коментарът на „Телеграф“.

Вярваме на президента Радев!, пише на първа страница Земя. Според БСП „ в последните седмици срещу президента се води безпринципна атака от мнозинството в НС, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, както и от органите на  съдебната власт.“

Под заглавие "Произвол с данните за Covid -19" „Труд“ публикува свой анализ на данните от единния информационен портал за два месеца. В системата, вместо процент новозаразени, се отчита брой положителни проби. Така беше и вчера, пише вестникът, когато сайтове и телевизии гръмко обявиха - „рекорден брой на заразени - 240“. При взети 4286 проби, това означава, че положителните са 5.6%, което не е никакъв рекорд. „А броят на умрелите е измислица - т.е тук няма изкривяване на данните, а има произвол“, коментира пред „Труд“ проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН. Според него още по-ужасното е, че на изкривената картина на данните, се вземат решения за затягане на мерките.

До 30 души на парти, без барове, дискотеки и фенове, пише „24 часа“. Това са новите ограничителни мерки, които влизат в сила от днес. Те бяха обявени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг вчера. Да направят крачка назад, управляващите решили след заседание на щаба и министъра при премиера, допълва изданието.

Предучилищното възпитание става задължително и за 4-годишните, съобщава „Дума“. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавата ще подпомага заплащането на такси за ползване на детски градини на родителите, които получават социални помощи и/или месечни семейни помощи за деца, допълва изданието.

От страниците на „Монитор“ - България атакува пакета "Мобилност" в съда на ЕС. Това ще стане в двуседмичен срок след публикуването му в официалния вестник на ЕС, обяви транспортният министър Росен Желязков, няколко часа, след като евродепутатите приеха новите дискриминационни правила в сектора. Европарламентът отхвърли с голямо мнозинство поправките, внесени от българските представители, за връщане на камионите и водачите в страната, в която е регистрирана фирмата, за командироването и почивките на шофьорите, уточнява „Монитор“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си. С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25