Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем филма в седмицата на иранското кино в София

Филми от последните пет години, отличени на международни кинофоруми, са включени в седмицата на иранското кино. Откриването е с фаворита на зрителите от последното издание на фестивала МЕНАР„Пастаряни“. Кулинарната комедия представя жестоката битка за приза „Най-добър ресторант в Техеран“. Двата основни претендента са луксозен италиански ресторант и малко семейно ресторантче, което предлага традиционни ирански специалитети. Ще бъде показан и последният шедьовър на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък“. Филмът е отличен с наградите за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор (Хамед Бехдад) от фестивала в Шанхай, най-добър режисьор и най-добър актьор от форума в Анталия и наградата за най-добър сценарий от МФФ Фаджр в Техеран. Ще може да се гледа очаровалият публиката в Техеран „Стадо без пастир“, спечелил 4 награди на фестивала Фаджр. Историята проследява живота на трима братя и една сестра, които живеят в престъпно гето. Останали без родители, те се лутат в дебрите на тъмния свят и търсят своя пастир.Сред филмите са „Майчинство“ и „Сезонът на нарцисите“, които са режисирани от две дами – Рогие Таваколи и Негар Азарбайджани. „Майчинство“ показва сложните взаимоотношения в едно иранско семейство, където мъжът и жената живеят разделени, но той отказва да й даде развод, защото е убеден, че тя все още го обича и това е просто временна криза. „Сезонът на нарцисите“ преплита историите на три жени от различни квартали на Техеран.Животът на една жена чрез обувките, които е носила през годините, е пресъздаден в „316“ на Пайман Хагани. Тя отброява, че през целия си живот е имала 315 чифта обувки. Тази история може да бъде разказана чрез обувките толкова добре, че не е нужно да виждаме лицата на хората, защото можем да си изградим образа и характера на всеки един от тях. Остава ѝ само да обуе последния чифт. Последното заглавие е „Хотел 5 звезди“, в което блестят носителят на „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин („Раздяла“) и на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан („Търговският пътник“) Шахаб Хосейни и ветеранът Хомаюн Ершади, познат от класиката на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“.Седмицата на иранското кино започва на 24 юли и ще се състои в Дома на киното в София. По време на прожекциите зрителите ще бъдат изненадани с множество награди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23