Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АББА представиха дългоочаквания албум "Voyage"

 Новината за албума "Voyage", сочен като последният студиен албум на ABBA и първият им от 40 години насам, се появи през август с туит в техния лъскав нов акаунт в Twitter. Седмица по-късно дойде новината за албум с 10 песни и специално построена лондонска арена за концертите на „дигитаните аватари“ на Агнета, Ани-Фрид, Бени и Бьорн.

Това показа "ABBA" като групата, която живее с наследството си от поп хитове, съчетано с духа на новото. През септември излезе пилотният сингъл „Don’t Shut Me Down“. Появата му беше неочаквана и вълнуваща и това превърна песента в първия топ 10 хит на шведската четворка от 1981 година. Последва „горчиво-сладка песен “I Still Have Faith in You", издадена същия месец.

Сега, когато притежаваме целия албум "Voyage", той се оказа смесица от стари и относително нови песни. Те изграждат поп конструкция върху впечатляващия каталог на групата, с някои невероятни намеци към изминалото време. Като композиции песните във "Voyage" показват, че са „абсолютно слепи за тенденциите“ в съвременната поп продукция. В гласовете на Агнета Фелтског и Ани-Фрид Лингстад се усеща лека умора и вокалният им диапазон е малко по-ограничен от преди. Текстовете пък често говорят за стари времена, верни приятели и проблемите да си родител. Такава е песента „Keep An Eye On Dan“, в нея е засегната темата за разведените родители. Съвсем в края на тази песен има намигване към миналото на "ABBA", защото финалната тема, изсвирена от Бени на пианото е същата, с която започва хитът „SOS“.

Албумът е толкова богато хармонично и премерено интелигентно изграден, точно както се очаква от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус- двама от най- талантливите автори на песни в историята на поп музиката. Но въпреки много успешните самостоятелни проекти на Бени и Бьорн след "ABBA", без невероятната комбинация от вокалите на Агнета и Ани-Фрид, "ABBA" щеше да е просто BB- Бени и Бьорн. Точно дамските гласове са това, което дава облика на групата и те все още са в състояние както соло, така и в дует,  да изразяват едновременно меланхолия и екстаз.

Може би по-добре от всяка друга група те усещат и разбират, колко важна е поп музиката, за да се преборят с монотонното ежедневие. Поп музиката има значение за "ABBA", защото за четиримата шведи, хората и чувствата имат значение. Знаем, че зрелостта може да донесе мъдрост, но албумът доказва, че не е нужно да сте скучни, въпреки натрупания опит през годините.

Макар че групата се разделя през 1982 г., интересът към нея не спира и дори нараства от 1990-та, след световния успех на албума с най-големите хитове "ABBA Gold", последван от мюзикъла "Mamma Mia!" и филмът със същото име. Новият албум е резултат от четиригодишна неуморна работа. "АBBA" се срещат в студиото на Бени Андерсон в Стокхолм и създават десет песни.

Както всички предишни албуми на любимата четворка, и деветият им студиен албум "Voyage" е написан и продуциран от Бени и Бьорн, a аранжиментите и текстове им оживяват с неповторимите вокали на Агнета и Ани- Фрид.

От групата коментираха: „Мина много време, откакто  работихме заедно. Почти 40 години. През 1982 г. взехме решение да сложим край на музикалната ни кариера. Вдъхновението  да се съберем отново, дойде от реализирането на една дългогодишна наша мечта, а именно, революционният концерт "ABBA VOYAGE", който ще се състои през 2022 г. в специално изградената "ABBA Arena" в Лондон. Мисълта, че ще седнем в публиката и ще наблюдаваме нашите 3D холограми да изпълняват най-големите ни хитове, е нереална и същевременно удивителна!“. 

Бени допълва: „Знаехме, че ако има шоу, ще са ни необходими няколко нови песни, които да представим... Когато влязохме в студиото след 39 г. пауза, сякаш времето беше спряло... Прекарахме си страхотно.“.

И Ани-Фрид си спомня: „Първите записи през 2018 г. бяха толкова забавни, че когато Бени се обади да ме пита дали искам да изпея още няколко песни, веднага се съгласих! Истинска радост беше да работя с групата отново. Надявам се нашите фенове да почувстват емоцията и енергията, които вложихме в създаването на албума”.

Безспорно албумът "Voyage" надгражда наследството на групата и е едно изненадващо пътуване в настоящето от група, която би могла спокойно да лежи на старите си лаври до безкрай. Освен концертът на 27 май в Лондон, който вече е разпродаден, предстои и турнето "ABBAtar tour", което ще продължи от май до декември 2022 година, ако няма нови рестрикции заради пандемията от Covid-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36