Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България - дела и документи": Вечно завръщащият се Тончо Жечев

Тончо Жечев
Снимка: Уикипедия

Литературният критик и историк Тончо Жечев е един от хората, които с дейността си доказаха, че в българската литература и история има достатъчно значими факти и личности, които ни причисляват към модерните европейски народи. 

На 23 февруари се навършват 22 години от неговата кончина, след която остави десетки шедьоври на литературната критика и есеистика, както и знаменитата си книга "Българският Великден или страстите български". 

Жечев винаги ще се завръщат, особено в бурни и неясни времена като днешното. 

На какво се дължи феноменът на вечно завръщащия се Тончо Жечев - това коментира в рубриката "България - дела и документи" литературоведът проф. Михаил Неделчев: 

"Мотивът за вечното завръщане е вечен в европейската култура. Той е свързан със знаменитото пътешествие на Одисей, не случайно Тончо Жечев разгръща тази тема. 

Жечев превежда този вечен мотив на езика на българската култура. За него това беше една голяма тема, към която той също се връщаше отново и отново. пътят към Европа - отиването и връщането. Усещането, че България е Европа. Целият този кръговрат, който е културен, за него беше една основна тема".

Проф. Неделчев посочи, че с годините Тончо Жечев е ставал все по-консервативен мислител - в най-благородния смисъл на думата.

Значението на един народ се определя и от мащабите на неговите интелектуалци - важно правило в световната история. Ние имаме Тончо Жечев, а в книгите му диша България.

Епизода от поредицата "България - дела и документи" можете да чуете от звуковия файл.

проф. Михаил Неделчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Али Йерликая

Али Йерликая: Има опити за действия срещу президента Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството. Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че..

публикувано на 15.05.24 в 14:13
Юлиан Войнов

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.  Тази..

публикувано на 15.05.24 в 14:07
Румен Радев

Президентът Радев ще се срещне със Съвета на ректорите

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести. Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и..

публикувано на 15.05.24 в 13:52

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура.  Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент? През февруари - в разгара на скандала за..

публикувано на 15.05.24 в 13:50

ЕС е установил над 17 000 свързани с Кремъл случая на дезинформация

Малко над 17 000 са категорично установените случаи на дезинформация през последните години и всички те са свързани с Кремъл. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи дипломатически източник в Брюксел. По неговите думи, има сериозно нарастване на употребата на думата "нацисти" от октомври. На прицел са най-вече високопоставени политици..

публикувано на 15.05.24 в 13:48
Симеон Караколев

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството, но остарелият модел на работата във фермите прави сектора нерентабилен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара.  Това каза в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна..

публикувано на 15.05.24 в 13:40

Природозащитници: Без субсидии при паша на животни в националните паркове

Природозащитници настояват за спиране на субсидиите, които фермерите получават за пашуващи в националните паркове животни. Екоактивист  се позовават на нов доклад на организацията WWF, в който се твърди, че държавите членки насочват между 34 и 48 млрд. евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата.  Докладът на..

публикувано на 15.05.24 в 13:31