Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 800 украински българи с призив България да подкрепи военно Украйна

Бесарабска българка: Като не подкрепя Украйна и българите, живеещи там, България се прострелва в крака

"Неутралитетът е съучастие с агресора"

Киев, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват 8 месеца от началото на пълномащабната война, която Русия води срещу Украйна. Украинци с български произход днес предават отворено писмо българските институции  - парламент, правителство и президент, с което молят за помощ и подкрепа. В него има призив и към българските медии, за да може гласът на хората в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

Писмото е подписано е от почти 800 човека и включва всички области където има украински българи, а това означава че в него са представени и таврийските и одеските и бесарабските българи, а инициатор за изготвянето му е Тeтяна Станева, която е етническа българка, живееща в Украйна.

„Това е гласът на българите от Украйна. Ние искаме България да заеме ясна позиция и официално да подкрепи страната, в която живеем. Тя трябва да предостави оръжие, за да може да се защити украинската земя. Това е нашият дом“.

24.10.2022г. Внасяне на Отвореното писмо  на украинските българи за военна подкрепа на Украйна

Сънародниците ни, живеещи на украинска земя, настояват също да спре руската пропаганда в България, както и заявките за заемане на неутрална позиция.

„Неутралитетът на България ни убива. Това не е война между Русия и Украйна, а на цивилизациите. Когато Украйна стана независима държава, ние започнахме да се чувстваме свободни и независими. Започнахме да учим български“.

24.10.2022 - украински българи се надяват България да подкрепи военно Украйна

Някои хора в България вярват повече на руснаците, отколкото на хората, в чийто вени тече българска кръв, отбеляза тя.

„Не трябва да бъде така. Ние страдаме. Обръщаме се към България като към майка, а тя се държи като мащеха. ато не подкрепя Украйна и българите, живеещи там, България се прострелва в крака".

Цялото интервю на Ирина Недева с Тeтяна Станева може да чуете в звуковия файл.

Татяна Станева
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват " Възраждане " - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП -  7,7%, " Има такъв народ " - 6%. Четирипроцентовата..

публикувано на 10.06.24 в 00:22

Паралелно преброяване на "Галъп": Шест български формации със свои депутати в следващия ЕП

ГЕРБ-СДС печелят евроизборите у нас с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР в изборния ден, при 75% извадка. Втори са "Възраждане" с 15,6%, следвани плътно от ПП-ДБ – 15,5%. ДПС са с 14%, БСП - 7,9%, а "Има такъв народ" получават 6,3% от вота. Под бариерата за влизане в..

публикувано на 09.06.24 в 23:59

Ниска активност на вота в Турция

Общо 46 495 са подадените гласове в Турция на изборите за Народно събрание. Голямата изненада на изборите в Турция беше изключително слабата активност в секции, които преди са били с висок брой гласуващи. Едно от тези места беше квартал "Авджълар" в Истанбул, където преди при две разкрити секции подадените гласове са достигали 3000. Сега..

публикувано на 09.06.24 в 23:36

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са "Възраждане" с 14,3%. Следват БСП със 7,8% и "Има такъв народ" с 5,9%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от секцията в затвора, каза Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия...

публикувано на 09.06.24 в 22:59
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕНП ще формира бастион срещу левите и десните екстремисти

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще изгради бастион срещу екстремистите от ляво и от дясно, обеща днес председателката на Еврокомисията и член на ЕНП Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Коментарът на Фон дер Лайен е първа реакция на предварителни резултати от евроизборите, които показват, че ЕНП ще има най-много..

публикувано на 09.06.24 в 22:58