Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската пенсионна реформа ще продължи демократичния си път, заяви Макрон

Клиенти в заведение слушат телевизионното интервю на Еманюел Макрон в Париж, Франция, 22 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската пенсионна реформа ще продължи демократичния си път - заяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно интервю на фона на ожесточените протести, стачки и блокади, които продължават в страната. 

"Пенсионната реформа, не е лукс, нито удоволствие, а необходимост за страната" - заяви френският президент Макрон в телевизионното си интервю, в което се опита да успокои напрежението, без да отстъпва от поетата линия.
Той подчерта, че текстът на реформата е минал през достатъчно дебати и е внесен в Конституционния съд, след чието решение ще бъде обнародван. Макрон изрази и подкрепата си за премиера Елизабет Борн.
Той изобличи нападенията срещу депутати, подкрепящи реформата, и блокадите, които внасят хаос, въпреки че защити правото на французите да протестират. Макрон отбеляза още, че протестиращите синдикати не са предложили компромисен вариант.
Президентът обеща да действа за по-справедливо развитие на професионалните кариери във Франция и по-добре платен труд.
"Реформата е много трудна", призна той и добави, че е готов да поеме непопулярността.
Изказването на Макрон е "арогантно", беше категоричен най-яростния му противник от левицата - Жан-Люк Меланшон.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42