Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беатрис, Хатор и ретроградният Меркурий

Снимка: Pixabay

Какво се случва на бедните земляни, когато вълшебна катерица, египетска богиня на любовта и няколко депутати се сблъскат с планета?

Напоследък стана много модерно да се коментира кога сме под въздействието на т. нар. ретрограден Меркурий и кога не. За всички неизкушени от астрологията – в момента сме. По този повод "Изотопия" се изкуши да се разрови из родните езотерични, телевизионни и парламентарни архиви, за да извади на бял свят най-доброто, свързано с планетата и влиянието ѝ.

Според астролозите в определени седмици през годината ретроградният Меркурий затруднява комуникацията между хората, те не се разбират и не би следвало да подписват договори, нито да взимат важни решения като например да правят правителство. Но е време да поправят стари грешки.

Не е като Нощта на Хатор, както разказваше телевизионният "вълшебник" Илиян за 2,40 лв. на минута, импулсният повелител на още по-вълшебната катерица Беатрис, който се екзалтираше от египетската богиня на любовта.


Заедно с Беатрис Илиян усещаше "невероятната сила от Сириус", която се сипеше връз него и катерицата, за да помагат на окаяните зрители срещу тлъсто заплащане.

Може би именно за случаи като влиянието на ретроградния Меркурий Илиян пазеше своята специална магия "Мауруру мауруру тонгата кое". Това според него е "рарутонгански ритуал за отключване на късмета". Каквото и да значи това, но премахвало "всякакъв негатив".


Да направим обоснованото предположение, че всяка себеуважаваща се вълшебна катерица знае следния факт: ретроградността е обичайно явление за всички планети в Слънчевата система.

Планетите се движат над Земята от запад на изток, обратно на часовниковата стрелка. Това е нормалното им прогресивно движение. Когато планетата навлезе в период на ретроградно движение, изглежда сякаш се движи в противоположна посока. Но планетите се движат “назад” само за наблюдаващите ги от Земята. Дали във времената на богинята Хатор са разчели лоши поличби в това? Възможно е. Според учените хора и катерици обаче ретроградното движение е илюзия, провокирана от нашата гледна точка към небесните тела и от скоростта, с която те се въртят около Слънцето.


Меркурий е най-бързата планета в Слънчевата система. Прави пълно завъртане около Слънцето за 88 дни. Следователно настига Земята три-четири пъти в годината и е ретрограден за около три седмици.

Седмици, в които за никого не е лесно. Особено ако предстоят съдбовни мигове.


Каквито явно бяха времената за Бойко Борисов и ГЕРБ през 2016 г. Тогава лидерът на партията отказа да назове кандидата си за президент преди да мине ретроградният Меркурий. "Има го и това, между другото, малко на шега. (…) Катя Захариева най ме тормози с това: "Идва ретрограден Меркурий!". Аз като… А той вече дошъл", заключи уж шеговито, уж напълно сериозно Борисов.

Звездите ли им го говорят, питахме се тогава... Досущ като гигантската глава на Мирон, който редовно ни осведомяваше първо в "Сблъсък", после в "Шоуто на Иван и Андрей" какви ги говорят звездите. И тези горе, и тези долу.


С астрологичните капризи на небесните тела отдавна се съобразяват не едно и две тела на Земята. И така до днес или поне до преброените дни на предишния 48. парламент, когато зам.-преседателят Росен Желязков от ГЕРБ-СДС – сега цял-целеничък председател, омиротвори Георги Свиленски от БСП и Цончо Ганев от "Възраждане" с парламентарен хороскоп и предупреждение да се внимава с личните обяснения на петък 13-и, при това в ретрограден Меркурий, когато "възприятията са объркани".

Изглежда ретроградният Меркурий е превърнат в култ от политическия хайлайф, но Космосът е истински открит само за съзнанията на политическия ъндърграунд. Пресният пример е Георги Георгиев – Готи в един от безплатните диспути по БНТ в последната кампания, в "Панорама" с Бойко Василев:

"Галактическа федерация на светлината, която е като Европейския съюз – нито е галактическа, нито е федерация, нито е на светлината", замъгли съзнанията ни Готи в коментар кой ни управлява. Според него извънземни ни пръскат с бойни отровни вещества.


Ретроградният Меркурий не е повод само за фатализъм. Български съвременен артист, добре познат на "Изотопия", го доказа като му посвети изложба през 2017 г.

Калоян Илиев - Кокимото бе впечатлен от набезите на ретроградния Меркурий в медиите през ключовата 2016 г. Проучи и разбра – не трябва да прави почти нищо, освен да завърши вече започнати артистични проекти, защото ретроградната планета е благодатна именно за творците.


Не би било зле политиците да се понаучат на това-онова от хората на изкуството, за да са истински звезди нейде около ретроградните планети в Слънчевата система. Кокимото направи цяла изложба само в периодите на ретроградния Меркурий. И те биха могли да спретнат нещо повече от обичайното. А обичайното е ясно – обвинения в "глупости" и "внушения" между "фракции от ултраси", както наскоро ги нарече председателят Желязков.


И въпреки самопризнанието на Манол Пейков от ПП-ДБ, че въображението му е безкрайно, надали всички 240 депутати се гордеят със същото или поне с въображението, демонстрирано в пародийния сайт Не!Новините през 2014 г., когато съвсем сериозно прочетохме:

"Вълшебната катерица Беатрис е родила 3 катеричета и така се класира към листата Евромайки, с която новият месия на политическата сцена у нас Николай Бареков ще щурмува Европарламента през май."

Сигурно Беатрис е спечелила, но е евродепутат в Галактическия сенат. И от там ни предупреждава, а Атанас Михнев от "Продължаваме Промяната" я е чул на 4 май миналата година, тоест осем години след влизането ѝ в космическата депутатска хралупа. Тогава от парламентарната трибуна Михнев почете най-важния за феновете на "Междузвездни войни" ден и пожела силата да бъде с депутатите.


На кълката на ретроградния Меркурий може да се полежи до средата на май, но и Плутон е ретрограден. Е, да, той остана извън списъка на планетите в Слънчевата система, но пък не са ли това просто научни подробности под взора на Хатор?

Какво сътвориха дотук отбрани дами и господа ретрогради, докато небесните тела и катерици го позволяват – чуйте в звуковия файл!

Снимки: Pixabay, БГНЕС, Vbox 7

По публикацията работи: Лора Търколева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22