Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита и Доминика Халачеви от Чикаго за здравословното хранене и живота в Америка

3
Снимка: Личен архив
Сестрите Маргарита и Доминика Халачеви живеят в Чикаго. Имат  компания за здравословно хранене и организиране на сватбени и други тържества. Спечелили са доверието не само на българите, но и на много америкасндки клиенти.

С рецептите,които специално подбират и изпращат на своята майка, успяват не само да задържат развитието на сериозно заболяване, но и да подобрят в определена степен състоянието й.

Архитектура, икономика, здравословно хранене, множествена склероза, организиране на сватби, рождени дни и всякаки тържества - това е светът на Маргарита и Доминика Халачеви.


Младите жени се опитват да съчетаят  тези почти несъвместими понятия. Едната е с диплома по архитектура, другата по икономика.

Момичета искат да помогнат на майка си ,която от 38 годишна възраст страда от множествена склероза. Затова и преди 5 години правят компания  за здравословно хранене по специални рецепти и  със специални съставки. През седмицата приготвят храна за клиентите и за много от  българските детски градини в Чикаго, а в почивните дни организират сватби и различни други тържества.  Доминика идва преди 10-тина години.

Маргарита пристига първа на студентска бригада и казва,че  Америка я посреща  съвсем не според очакванията:

"Мръсни улици, хора седящи и  лежащи по земята, затрупани  кофи с боклук, беше американската реалност, с която се сблъсках часове след като кацнах тук и абсолютно различна от това, което бях виждала  по филмите.
Личен архив
По студентска програма бях разпределена да работя в едно заведение ,ресторант в Уисконсин. Беше натоварено, но пък беше весело. Бяхме чудесна група български студенти, които работихме здраво, но пък се подкрепяхме и използвахме всеки един момент да се наслаждаваме на екскурзията си.

После останах и реших да продължа обучението си тук. Прехвърлих кредит часовете си от България по "Архитектура".
Първоначално започнах да работя за американска компания тук, но след това се омъжих. Родих. Въпреки плановете ми да се върна на работа,  след раждането на дъщеря ми в момента, в който я хванах в ръце плановете ми  драстично се промениха  и реших, че връщането ми на работа ще бъде отложено за момента. Както и сега, майчинството в Америка е максимум три месеца, които могат да бъдат разпределени между бременността и времето след раждане, които са и неплатени, разказа в  рубриката “Америка - илюзии и реалности” в предаването "Закуска на тревата" Маргарита Халачева.

"Когато на майка ми беше поставена диагнозата множествена склероза, след разговори с лекари и диетолози тук в България все повече ставаше ясно, че начинът на живот и хранене оказва голямо влияние върху здравословното състояние и върху имунната система на хората с автоимунни заболявания. Тогава решихме да направим кухня, която всъщност да улеснява живота на хора в подобни ситуации. При майка ни със сигурност има вече резултат. Тя се чувства добре.

Аз съм привърженик на идеята, че хората трябва да мечтаят. Дали  мечтата е американска или българска - няма значение - тя трябва да се усъвършенства и надгражда, смята Халачева.



Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00