Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава в сила обявеното бедствено положение в Берковица и Георги Дамяново

Берковица след пороите в началото на юни.
Снимка: БТА

Остава в сила обявеното бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново след поройните дъждове от вчера. Към момента няма бедстващи хора, съобщи за Хоризонт кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Бедствието нанесе щети на инфраструктурата в отделни райони, има наводнени къщи и дворове.

В Берковица са засегнати и две детски градини, училище и помещения на местното полицейско управление.

Разрушена е пътна настилка, получени са над 100 сигнала за наводнени обекти. Заради опасност от преливане на язовир беше извършена превантивна евакуация на жители на монтанското село Клисурица.

Директорът на Националната противопожарна служба главен комисар Александър Джартов коментира:

"Три бяха критичните места: Врачеш – там екипите отводниха къщите, които бяха наводнени, язовир "Клисурица" – там бяха евакуирани 26 човека и последното място, където има най-много щети, е Берковица."

"Като цяло беше критична ситуацията на яз. "Клисурица", където имаше опасност да прелее язовирната стена, но имаме екип с хидромоторна помпа и в момента вече няма опасност. Работим в Берковица, има доста екипи на място с помпи", посочи още Джартов.

В наводненото ботевградско село Врачеш днес предстои обход за уточняване на щетите.

Това обясни в предаването "Преди всички" кметът на населеното място Марин Бончовски.

Наводнени са към 100 къщи. До късно през нощта почти всичко е било отводнено. Пътищата са проходими. Остават наводнени някои мазета.

"Вода имаше много. Огромно количество. Тук цял месец вали. Земята беше мокра, няма къде да отива водата. Изведнъж за кратко време се изля много дъжд. Където беше най-ниската част, пострадаха хората", описа ситуацията кметът.

Премиерът Николай Денков разпореди военнослужещи и техника на българската армия също да се включат в преодоляването на последствията от наводнението в Берковица.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МФ емитира дългови книжа за още 200 млн. лева

200 милиона лева нов дълг бяха набрани чрез поредния аукцион, съобщиха от Министерството на финансите. Преотворена бе емисия за 6-годишни книжа, като заедно с набрания от нея ресурс общо от началото на годината е поет нов дълг от 900 милиона лева. Всичките са от държавни ценни книжа.  Според бюджета за годината общо новите задължения на хазната..

публикувано на 10.06.24 в 17:50

Киев съобщи за успешни удари срещу руски системи С-300 и С-400 в Крим

Украинските въоръжени сили са поразили три руски системи земя-въздух в окупирания от Русия полуостров Крим, заявиха от Киев. 90 държави и организации са заявили участие в мирната конференция за Украйна в края на седмицата. Успешни удари са били нанесени срещу модерните системи С-400 в Джанкой и тези от по-старо поколение С-300 близо до..

публикувано на 10.06.24 в 17:37
РИК - Силистра

ДПС първи в област Силистра на вота и за НС, и за ЕП

При 100% обработени протоколи ДПС печели изборите в Силистренска област за Народно събрание и Европейски парламент с по 36,7% - с около 1000 гласа повече от изборите през април 2023 година. При 66% обработени протоколи в област Силистра води ДПС Разликата между ДПС и останалите политически формации е от 10 до 30 на сто.  С втори резултат са ГЕРБ..

публикувано на 10.06.24 в 17:37

Вотът за НС в област В. Търново: ГЕРБ-СДС - 26,85%, "Възраждане" - 16,83%, ДПС - 11,21%

Окончателните резултати от изборите за народни представители в област Велико Търново определиха четвърто място за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с 10,45%, която на вота миналата година беше втора политическа сила. Победители са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 26,85% от гласовете.  На изборите във Великотърновска..

публикувано на 10.06.24 в 17:20

МО с комуникационна кампания за 20 г. членство в НАТО

Министерството на отбраната стартира комуникационна кампания за 20 години членство в НАТО. Обявената като комуникационна кампания трябва да припомни, че "България вече е утвърден и надежден съюзник в Алианса". В кампанията има клипове, които ще разказват за бойната група на НАТО у нас, за българските пилоти на Ф-16 и други теми...

публикувано на 10.06.24 в 17:19

Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта

ПП-ДБ ще бъде представена в ЕП от Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Това потвърдиха за БНР от щаба на коалицията.  Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров са разместили подредбата с преференции от съответно пето и шесто място.  "Да, България" няма да излъчи евродепутат. Вторият в листата - Стефан Тафров, и последната -..

публикувано на 10.06.24 в 17:07

"Булгаргаз" предлага природният газ през юли да поевтинее с 1,28%

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена с 1,28 процента на природния газ за юли в сравнение с юни, съобщиха от обществения доставчик. 58,79 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е внесената от дружеството за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 10.06.24 в 17:03