Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили и Дари за "София прайд": Не целим да покажем какви сме, а че ни има!

Дарина Коилова и Лили Бабулкова
Снимка: Ирина Недева

"Без да се замисля взех това решение. По никакъв начин не сме скрити и живеем живота си така, както ни се иска да бъде, освен с малкото затруднения - чисто административни". Това казаха пред БНР Лили Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно от 14 години, женят се във Великобритания, но бъларските институции не признават брака им, защото е еднополов. 
"Невъзможно е съвсем да няма страх. Страх ме е от радикализацията не само по отношение на ЛГБТ и правата, тя е повсеместна в момента и в последните години се изостря все повече. Истината е, че в общественото пространство трябва да има ако може малко повече примери за гей хора, за да може да се излезе от стереотипното мислене и говорене. Единственото, което представлява трудност за мен, е едно доста смазващо чувство за отговорност пред една цяла общност. За широката общественост, когато става въпрос за малцинства, това, което виждат, се приписва на цялата група".

Те споделят, че не се е случвало върху тях да е упражнявана физическа агресия. Лили обаче винаги има едно на ум, когато са на улицата и се хващат за ръка например:
"Физическа агресия не е имало, но сме преживявали подвиквания, заплахи. Риск има и те е страх. /.../ Тези престъпления, тази реч нараняват не само този, към когото са насочени. Знаем, че не са насочени към този човек поради конкретна причина, а просто защото е гей. Ако не е той, може да съм аз".
" Нашият билборд не беше вандализиран, но когато видя образите на други гей хора, включително наши познати, разкъсани и вандализирани, задраскани лицата на деца, разкъсани. И усещам, че в очите на тези вандали, аз съм тях, те съм аз и няма значение кой от нас ще бъде. Те виждат гей-човек и това предизвиква агресия в тях. И, да, и затова тези престъпления и речта на омразата са по-специални. Защото нараняват не само този към когото са насочени. Защото знаем, че няма конкретна прачина, а само защото е гей и ако не е той жертвата, може да съм аз".
Дария, Лили и техните роднини  Иво и Анджи с традиционен брак
Лили и Дари ценят подкрепата от брата на Дари, Иво, който в същата седмица, когато е София Прайд сключва своя, традиционен брак с Анджи.
Трябва да има правно признаване на едно-половите двойки, както и правно признаване на втория родител в такова семейство, категорични са Лили и Дари. 
"На този етап това, което има значение за нас, е да съществува правна форма, която да урежда административните въпроси, свързани с всяко едно семейство и за които много хора не си дават сметка".

Много по-трудно е за хомосексуалните мъже в България, споделят Лили и Дари. 

"Като правило е по-лесно в повечето страни от ЕС да живееш по-спокойно, когато си член на гей общността. Напоследък започваме да се замисляме дали да не търсим друг вариант /извън България/. Но на мен много ми се иска да сме си тук."

Горещият картоф - осиновяването на деца или асистираната репродукция за гей двойки и еднополови семейства все още са тема табу за българското общество.

"Ние лично все още нямаме деца. Но факт е, че много еднополови двойки в България отглеждат деца, около нас има няколко такива двойки. В сегашната ситуация има един родител, дали е мъж или жена, защото има и двойки мъже в България, които отглеждат деца, а другият родител не присъства никъде документално в живота на детето. От една страна е неговата липса на права върху детето, но мисля, че също така е важно да отчитаме липсата на право на детето за  легална връзка с втория му родител. Имахме такъв случай - единият родител почина, а той беше биологичния или “документалният” осиновител. Това дете губи и двамата си родители в този момент, защото другият няма никакво законово право и е оставен абсолютно на произвола или благоволението на семейството на документалния осиновител, което придобива правата да отглежда това дете".

На български думата, с която се обозначава шествието за права на сексуално различните "Прайд" лесно влиза в негативен стереотип и заради глагола "парадирам". Затова и организаторите на София прайд предпочитат да използват английската дума, а Лили и Дари са още по-категорични.
"Не е целта да се покажем какви сме, защото гей хората са много различни и не могат да бъдат подвеждани под един знаменател. Целта е да  покажем, че ни има", казаха Лили и Дари в навечерието на "София прайд".
София Прайд 2023
Цялото интервю на Ирина Недева с Дари и Лили чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Културата е страхотно оръжие! Тя е мека сила! Това е и голямата задача на..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките европейски държави: "Представителите на страните от НАТО, особено тези в Европа и особено в..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство. Гордана..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели. Френският лидер направи коментара броени часове след като руският президент Владимир Путин предупреди..

публикувано на 28.05.24 в 21:01