Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекционерът на най-голямата колекция на готварски книги на български е описал над един милион рецепти

Марин Лесев - събирачът на всички рецепти в националната ни кухня

В 30 на сто рецептите се повтарят, като в почти всички книги има рецепта за пилешка супа

3
Марин Лесев
Снимка: Пламена Бачийска

"Кулинарните кутии са нещо много рядко и интересно по света. Това са събрани в кутити изрязани рецепти от периодичния печат от началото на миналия век, като кутията е на различни списания.
У нас има четири такива кулинарни кутии - от 1930 година и от 1960 - те години, като аз имам и 4 - те кутии и то в почти пълните им варианти, някои от две от тях ги има още два пъти в Русенския и в Софийския исторически музей  ", разказа в "Нощен Хоризонт" Марин Лесев, който притежава най-голямата колекция на готварски книги на български от миналото - от1870 г. до днес.

Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската национална кухня. Колекцията му според последните справки, съдържа почти 10 000 български печатни издания: 1800 книги, 6000 списания и 1700 вестника.

ФБ/Марин Лесев

 Освен печатните издания той е събрал десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове, които датират от 1900 год. до днес.

Те съдържат над 10 хиляди рецепти – някои от тях са напълно непознати /Кестенова гора, Гарози – дробчета от скумрии, Таратор от орехи и хляб, Пиле със сос от кръв/, но има и познати рецепти /Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта и др./.

Целта на неговата дейност е да опази кулинарната ни памет и идентичност и да я популяризира.

По тази причина той е преиздал фототипно 12 книги от периода 1927-1939, които са под името „Автентична българска кухня“.


От една година работи по събирането, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат публикувани в кулинарна книга.

"Първата ми книжка в колекцията беше от 1912 г. с почти 350 рецепти в нея и аз бях много впечатлен от нея и тогава всъщност реших да започна да събирам този изчезващ вид, това беше преди 29 години.

Най-старата ми готварска книга е и първата готварска книга, предена на български език у нас през 1870 година от Петко Славейков. В нея 70 на сто от рецептите са преведени от Славейков и са от европейска, американска, ориенталска кухня. Тази книга има 9 фототипни издания.

Днешните ресторанти на много малко места предлагат истинска национална българска кухня, в повече случаи те разбират стара рецепта преди около 40 години, а за мен стара рецепта е на над 80 години", разказа още пред БНР Лесев.

ФБ/Марин Лесев

Работи и по откриването на стари български продукти, с които са готвили нашите предшественици.

Един от проектите, по които работи е „Кулинарна карта на България“, в която е събрал 4000 рецепти от различни региони и ги е нанесъл върху електронна карта.

Желанието му е в обозримо бъдеще да създаде „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в 15 тома.

От миналата година нашият гост прави и изложби в различни градове в страната. До този момент е излагал своите книги, както и домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и др. пособия от 20 век в Ямбол и Русе. Изложбата е наречена „Кулинарна история на България” и се стреми да предизвика интереса към забравените традиционни регионални ястия.

ФБ/Марин Лесев

Марин Лесев ще награди с книга слушателите на "Нощен Хоризонт", които дадат най-добрите рецепти със сирена в три категории: ястие със сирена, десерт със сирене и автентичен продукт от мляко. Рецептите изпращайте до 01. септември 2023 год. на адрес: gotvarnica@gmail.com. Може да изпращате и рецепти от стари български гозби или десерти. Най-добре да изпратите и снимка на ястието.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18