Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрин Добрев - Финиотис: Който е живял под звездите на Добруджа, е като омагьосан

2
Добрин Добрев-Финиотис
Снимка: Станислава Пирчева

"Човек може да се вдъхнови от всичко наоколо, от дървото, от мравката, моята баба, която много обичах, тя казваше така: "Бог е в мравката, в камъчето, в листенцето на земята" и аз обичам тази нейна сентенция.

Обичам много народните песни, но и всички хубави песни, особено добруджанската народна песен, с която аз съм закърмен, каза в "Нощен Хоризонт" народният певец Добрин Добрев-Финиотис.

"Много харесвам и хорова музика, старите песни, които изпълнява хора на ансамбъла на Филип Кутев и всички наши чудесни ансамбли, които успяха да бъдат запазени и до днес. А аз съм свързан с БНР още от 90-те години. Но смятам, че човек трябва се явява по БНР и БНТ, когато има какво да каже. Безкрайно съм благодарен на Ваня Монева за последните записи, които направихме в БНР, каза още музикантът.

Мислите и сънищата са ми винаги в Добруджа, каза още народният певец, роден в село Росица, където от 1905 до 1907 година учител е бил Йордан Йовков. Много от неговите разкази и герои са с прототипи от това село. Така прототип на Серафим от едноименния разказ е прадядото на певеца - Саръеньо Алексиев - Еньовото кафене.
Станислава Пирчева и  Добрин Добрев-Финиотис
Йовков по късно се премества после в съседното село Красен и във Филиповата къща слуша народни истории, затова и разказите му са толкова живи и истински, сподели още Добрин Добрев-Финиотис.
Добрев създава и Български културен център в Кипър. С желанието да се чува името на България. В Кипър живеят около 35 000 българи, имаме и 10 български училища на издръжка на МОН, каза още певецът.

Добрин Добрев точно затова и издава компакдиск - "Песента на колелета", финансиран е от община Добрич, който включва всички изпълнители от Добруджа с професионални записи на плеяда от известни певци на народна музика.

Добрин Добрев-Финиотис вярва, че който е живял под звездите на Добруджа, е като омагьосан. И с болка споделя, че богата и мъдра, незаменимата с нищо народна песен е заприличала на излязла от коритото си река, която влачи всякакъв нанос, гъста кал и отломки от потрошени мостове, по които си минавал някога към своята история, към своя род и корен, към своите истини.

Добрин Добрев-Финиотис е роден на 26 ноември 1972 г. в град Добрич. Ученик на добруджанската легенда Верка Сидерова, която първа открива таланта му. Най-напред пее в студиата на Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци /Добрич/. От 1986 г. живее в София. Завършва училище по изкуствата в град София, след което учи в УНИБИТ - София, специалност „Информационни фондове на културно- историческото наследство” в класа на проф. Валерия Фол. Носител на наградата „Владимир Башев” на вестник „Пулс” (1988), пише във вестник „Средношколско знаме” по препоръка на поетесата Лиляна Стефанова, вестник „Пулс”, вестник „Добруджанска трибуна”, и други издания. Певец на Добруджа. Издирва и записва над 100 песни от Добруджа във фонда на Българското национално радио и телевизия. Песните му са издадени на компактдискове, като някои от тях са притежание на Радио Бейрут, Московското държавно радио, Националното радио на Кипър. Водещ на различни фолклорни радиопредавания през годините в радио „Веселина”, радио „Експрес”, радио 99 - София, радио „Пазарджик”. Прави авторски предавания и по БНТ. Работил е във Народния театър “Иван Вазов”, Театър “Искри и Сезони”/София/, НАТФИЗ, Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, София. Солист на Държавен ансамбъл “Пазарджик” и редица културни институти. Пише стихове от дете. През 2016 г. издава първата си стихосбирка “В Родината ми топли пепелта”, а през 2019 г. - “Разпалени въглени” . От 14 години живее в Кипър. Управлява Фирма “Dobrin Finiotis LTD”. Преводач от гръцки език. Създава Българския културен център в Лимасол, който до днес развива интензивна културна дейност.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09