Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Алехандро Поланко Мата: Подкрепяме България и Румъния по въпроса за Шенген

"Европейската перспектива на България е много положителна"

Н.Пр. Алехандро Поланко
Снимка: БГНЕС
"Ние подкрепяме България и Румъния по въпроса за Шенген. Смятаме, че са изпълнили изискванията и трябва да се присъедният". Това заяви пред БНР Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, в навечерието на испанското председателство на Съвета на ЕС.
Дискусия за целите и задачите на Испанското председателство, организирана от ПанЕвропа и Конрад Аденаyeр

Знаем, че това не е първото председателство, което Испания предвожда.

- Не, ние вече имаме пет. Изминаха много години, откакто се присъединихме към Европейския съюз през 1986 г. и това е петото ни председателство.

Г-н Посланик, кои биха били приоритетите в шестмесечното председателство? До нас наблизо е войната, конфликтите в различните части на географската карта се засилват! Какви трябва да са отношенията с Европейския съюз днес? Това наистина не са лесни моменти. Самият ЕС също преминава през трусове. Какви биха били предизвикателствата, за да се справи с това? Кой са най-важните моменти, които бихте посочил?

- Да, дефинирали сме четири основни оси относно испанаското председателството. От една страна, имаме като важна, но не e единствена основна ос - въпросът за Разширяването на стратегическата автономия. Това, което тази тема възнамерява, е да отговори на нуждите и според ситуацията, в която се намираме днес - това го наблюдавахме през последните години и се установи, че Европа се нуждае, от една страна от повече ресурси, а от друга -  от по-голяма индустриализация. Беше установено, че има зависимост от много малък брой държави. За момента това ни постави в сравнително сложни ситуации и особено по време на пандемията. Така че ние разработихме, въз основа на испанската и холандската инициатива, която беше представена преди две години, така наречената Концепция за широка стратегическа автономия, която цели Европа по въпросите на сигурността, изхранването, здравеопзаването, справянето с климатичните изменения и да има по-голяма автономност на движение. Това се постига основно чрез два механизма: от една страна чрез възобновяване на индустриализацията на Европа, генериране на по-голямо промишлено развитие в Европа, а от друга страна, установяване на комуникационни и обменни канали с други близки области, които ни позволяват по-голямо разнообразие на доставчици - много ясен пример е този на Латинска Америка. 

Вторият приоритет е борбата с изменението на климата. Смятаме, че борбата с изменението на климата е проблем, но от друга страна може да бъде и възможност. Тоест, позволява ни да развиваме нови енергии, да се стремим и да развиваме нови технологични разработки, да вървим напред и има и благоприятен икономически компонент. 

Трета линия е социалният аспект, който доближава Европа до гражданите и отговаря на социалните изисквания на гражданите, за да се гарантира, че европейското развитие върви ръка за ръка с консолидирането на социалната държава! Има поредица от важни мерки и накрая всички онези политики, които имат за цел да насърчат единството на Европа като цяло. Единството на различните членове на Европейския съюз в една концепция, да кажем, на съгласие и консенсус, относно решенията, които трябва да бъдат взети. И в този смисъл един от най-важните въпроси е темата за Украйна и точно поради тази причина премиерът на Испания започна председателството с посещение в Украйна миналата събота.

Дискусия за целите и задачите на Испанското председателство, организирана  от ПанЕвропа и Конрад Аденаyeр

Началото на Испанското председателство 2023 г. започна във Варна и с концерт, на който присъстваха министри, посланици, политици. Оттук - нататък какви ще бъдат целите, които ЕС и испанското председателство си поставят и в частност какво да очакваме за България, какви дейности са заложени?

- Председателството, както знаете, има поредица от много дефинирани дейности, включвам тези на министерски съвети, срещи на върха, срещи на министри, които се провеждат главно в Брюксел и Испания. И всички заложени дейности се разпространяват в цяла Испания, в испански региони и автономни области. Всъщност, Вие знаете, че председателят на Народното събрание на Република България бе на посещение в Испания този уикенд и се срещна с краля на Испания. Това, което правим в България, е и основната ни работа - да разпространяваме идеята за Европа, да доближаваме Европа до българските граждани! Затова първата ни дейност на практика се състоя в град Варна, а това не е обичайно! Там направихме презентация за приоротетите на исанското председателство. Пак тази седмица имахме срещи с Българската стопанска камара, която ни покани да направим презентация, в която направихме равносметка на шведското председателство и испанското, както и представяне на перспективите, които предстоят. В петък се състоя и първата среща на европейските ръководители на мисии, заедно с представители на българското правителство, с Министерството на отбраната и оттам - нататък продължаваме да работим усърдно. В понеделник ще имаме презентация - семинар, организиран от неправителствената организация ПанЕвропа от една страна и Фондация Конрад Аденауер от друга, и ще имаме възможност с Председателят на българския парламент да обсъдим точки и особености свързани с бъдещето на Европейската политика за диалог, с въпроси и отговори. Това е, което сме предвдили първите дни на председателството и след това вече имаме календар с дейсности за месец септември, в който вероятно ще имаме срещи с министъра на вътрешните работи, с министъра на финансите, а също и с някои представители на гражданското общество. Те са много важни за нас и благодарение на Икономическия и социален съвет, ще бъдат представени синдикати и работодатели, както и самата институция. Идеята е точно да се предаде на различните структури и институции какво представлява председателството, какви са приоритетите на Европа в момента и по някакъв начин да се доближим до широката публика.

От петте председателства, за които говорихме и натрупания опит – бихте ли споделил какви са уроците, които научи вашата държава до момента и какви ще бъдат оттук - нататък основните линии, които ще трябва да следваме след наученото до момента като уроци?!

- Трябва да знаете, че председателството продължава само шест месеца и е много трудно да се постигне конкретна цел само за шест месеца. Обикновено в Брюксел решенията се вземат дълго време, това си е един дълъг процес. Ето защо работим в така наречената тройка- първо Испания, след това Белгия и накрая Унгария. Тази тройка държави съблюдава да се спазва еднообразието, защото година и половина и при следване на определени политики, това несъмнено ще даде резултат. Важно е да знаете, че понякога бързането е лош съветник и че е много важно да започнете рано, за да постигнете целите, които имате. И след много пъти това, което Брюксел прави, е просто да проверява напредъка, който една страна има. Така че е много важно работата да се върши у дома, да се развива много ясно и да се представя по начин, по който Брюксел в крайна сметка да стикова и да излъчи постигнатите резултати.

Какви политики, обаче, ще води Испания като европредседател и конкретно нека да се насочим към Западните Балкани?

- Нашата позиция по темата за разширяването на Западните Балкани е позната на всички. Подкрепяме разширяването, имаме дълга история в отношенията ни с тези държави. Вече споменах, че премиерът на правителството на Испания Санчес направи обиколка през август, министърът на външните работи също предприе такава през април. По време на обиколката успяхме да проверим напредъка, който държавите са отбелязали. Разбира се, ситуациите са различни във всяка една от тях и в различни държави се правят наблюдения от Комисията, така нареченият скрийнинг, който е положителен, отбелязвайки напредък и се надяваме, че ще продължи и в бъдеще.

Тук обаче имаме много въпроси, които са от особено значение за България, както и за самия Европейски съюз – Миграцията, Шенген, Еврозоната – как испанското председателство ще тълкува и ще разглежда тези въпроси?

- Въпросът за миграционните процеси се обсъжда в Европа - Миграционният пакт - бихме искали да го прокараме на по-преден план и се надяваме да се стигне в най-скоро време до споразумение, ако не в рамките на испанското председателство, то по време на белгийското. А от друга страна, по въпроса за Шенген, ние подкрепяме България и Румъния. Смятаме, че са изпълнили изискванията и трябва да се присъедният, но разбираме, че има други държави, които имат определени резерви относно подобна стъпка! Това, което ще направим по време на нашето председателство, е да се опитаме да стигнем до консенсус, който ще ни позволи да постигнем напредък по този въпрос и да се даде тласък в тази насока.

Как виждате ролята на България в Европейския съюз?

- България има важно значения в рамките на Европейския съюз с нейното разположение и присъствие и практически по всички теми съвпада с тези на Испания. Много често смятам, че европейската перспектива на България е много положителна.

Според вас какво влияние могат да имат предсрочните избори в Испания в този момент и точно когато е испанското председателство? Ще се променят ли някои точки от дневния ред?

- Фактът, че това председателство е вече петото за Испания и сме много силно проевропейски настроена държава е положително. Няма да е и за първи път да се провеждат избори по време на европейско председателство. Случвало се и с други държави, например Франция. Не мисля, че би могло да има някакво влияние с оглед на изпълняването на задачите и целите на председателство и приоритети, които са добре определени и са силно проевропейски.

Благодарим Ви за Вашето подробно отразяване на испанското председателство 2023 г. и ще очакваме Вашите успехи на това председателство, което вече започна!

- Благодаря Ви много! С най-добри пожелания, както за България, за Испания, така да е и за цяла Европа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
5 блок на АЕЦ

Служебният премиер форсира проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е  да съдействат изпълнение на всички законови..

публикувано на 16.05.24 в 09:46
доц. д-р Евгения Близнашка

Доц. Евгения Близнашка отчита повишена консумация на алкохол при по-ниска възраст

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.  Специалистите отчитат повишена консумация на алкохол с всичките последици от все по-млади хора и ученици...

публикувано на 16.05.24 в 09:25
Словашки полицаи пред болницата, в който бе откаран раненият словашки премиер

Веселин Вачков: Покушението срещу Фицо ще задълбочи разделението в Словакия

Явно има политически мотив в причините , подтикнали извършителя на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Това мнение изрази в интервю за БНР чешкият журналист от български произход Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини". Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив Като..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

КНСБ: Протестът на преподавателите във ВУЗ-овете ще се проведе

Протестът на университетските преподаватели, който беше обявен за 20 май, ще се проведе. Това съобщиха от КНСБ, които са организатори на акцията. "Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за..

публикувано на 16.05.24 в 09:20
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Очертава се най-голямата дупка в приходите от ДДС от 2014 г. насам

" Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво на инфлация от около 3% или малко над него . Изглежда ми реалистична прогнозата на ЕК". Това коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.   Според него най-вероятно няма да изпълним критерия на еврозоната за следващия месец , когато се очаква..

публикувано на 16.05.24 в 09:14
Диян Стаматов

Без такса за повишителна матура тази година

Утре над 50 хиляди зрелостници ще покажат своите знания на матурата по български език и литература. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов не очаква нищо по-различно от миналата година. Според него не би могло да се..

публикувано на 16.05.24 в 08:24

"Бурята" открива Шекспировия фестивал в Крайова

Спектакълът на Народния театър "Бурята“, режисиран от Робърт Уилсън - ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова. Българското представление ще се играе днес и утре на сцената на Националния театър в Румъния. В следващите десет дни в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт..

публикувано на 16.05.24 в 08:20