Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Очертава се най-голямата дупка в приходите от ДДС от 2014 г. насам

| Интервю
Георги Вулджев
Снимка: Иван Русланов

"Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво на инфлация от около 3% или малко над него. Изглежда ми реалистична прогнозата на ЕК".

Това коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.  

Според него най-вероятно няма да изпълним критерия на еврозоната за следващия месец, когато се очаква конвергентният доклад. В този смисъл той очаква от ЕК да кажат, че присъединяването ни трябва да се отложи. По думите му по-реалистично е да влезем в еврозоната през 2026 г.

Важно е и кога ще бъде приет Закон за въвеждане на еврото, отбеляза икономистът и добави, че това зависи от политическата конюнктура в парламента. Според него от тази гледна точка не би трябвало да има забавяне.

Вулджев не очаква нов ръст на доходите до края на годината:

"У нас заплатите растяха с доста високи темпове и по време на високата инфлация. Дори тогава имахме ръст на реалните доходи, т.е. разликата между ръста в заплатите и ръста на цените през по-голямата част на инфлационния период беше положителна. Така че през последните години за по-голяма част от българската икономика няма някаква загуба на покупателна способност или ако е имало временно, тя вече е напълно компенсирана и отново сме в период на ръст на реалните доходи. Не виждам фактор, който да ограничи съществено ръста в обозримо бъдеще".

В предаването "Преди всички" икономистът подчерта, че у нас пазарът за работна ръка винаги работи на много високи обороти, защото най-често имаме проблем с дефицит на кадри, а не с излишък. Дори да се влошат обстоятелствата в глобалната икономика, при нас заплатите пак продължават да си растат с високи темпове, просто защото няма хора, обясни той.

Според него в момента във фискалната сфера има най-много икономически рискове. По думите му вероятно ще имаме проблем с изпълнението на бюджета за тази година, особено в приходната му част.

"Има изглед към края на годината да се отвори една дупка в приходите от ДДС – около 2 млрд. – най-голямата, която сме имали от 2014 г. насам", предупреди Георги Вулджев.

Според него може да се наложи актуализация или някакво много голямо поредно съкращаване на капиталовите разходи, което ще е лошо за икономическия растеж на страната. По думите му няма да има желание да се тегли нов дълг, защото това би довело до по-дълбок дефицит от планирания, което пък би ни вкарало в неизпълнение на друг критерий за присъединяване към еврозоната.

Цялото интервю на Диана Дончева с Георги Вулджев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15