Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подмладява ли се Северозападът?

Снимка: Ива Антонова

Обезлюдяването на Северозапада от години е тема с широк отзвук в медиите и повод за емоционални коментари в социалните мрежи.

Макар да не е сред първенците в тази класация, област Враца не е подмината от тенденцията за намаляване на жителите ѝ. Потвърждават го и данните от последното преброяване. Детайлната им проверка обаче показва, че, макар и намаляващо, населението се подмладява.

Твърдение: Въпреки намаляването на жителите на Северозапада, населението в региона се подмладява

В прессъобщение от Враца на отдела за статистически изследвания към Териториално статистическо бюро - Северозапад се посочва, че между преброяванията от 2011 г. и 2021 г. относителният дял на най-младото население се запазва, въпреки че броят на децата намалява, както намалява и общият брой на хората в региона. Оттук и изводът за подмладяването в демографската структура.



Тенденцията се забелязва и в едно от запустяващите села в община Три кладенци, което се обезлюдява още от 90-те години. Според местните обаче, за да има развитие, трябва да има работа за хората:

"Три кладенци е на 32 км от града. Едно много хубаво място, което имаше овощни градини, слънчогледови насаждения, хубава гора. Сега ако минете от там ще видите една апокалиптична картина. 90-те години започна тази разруха, 2020-та вече нещата са трагични....Не може да очакваме в едно село да има някакво развитие, ако на тези хора не им се създаде някакъв поминък".





Данните показват, че между двете преброявания делът на децата от 17 на сто се запазва. В селото има филиал на детска градина, а по-големите ги возят с автобус до средищното училище в съседното село. Родители на ученици разказват, че училищният автобус прави по два курса:

"....Деца има, ама няма работа, няма развитие. Всеки заминава да си дири прехраната.....Всички бягат по държавите, по Враца, по София".

Наблюденията на децата обаче са по-различни: "Следобед към 15,30 - 16 ч се събират много хора тук, деца, възрастни хора, играем футбол".

Тенденцията младите да си "пробиват път" в демографската структура се откроява и в данните за цялата община. При предишното преброяване делът на децата е бил 13 на сто, а десет години по-късно е 13,3 на сто. За този период с по-голяма стъпка той нараства  във възрастовите групи от 0 до 9 години, като от 8,39 вече е 8,5 на сто.

Според данните на Националния статистически институт  за първи път от десетилетия механичният прираст в Община Враца е положителен и е 106 души. Това означава, че с толкова са повече хората, които са се заселили в общината, спрямо тези, които са я напуснали.  Млада архитектка, завърнала се преди две години със семейството си, разказва:

"Враца е моят роден град и преди две години с мъжа ми избрахме да се върнем. Имахме и условията и възможност да работим от вкъши. Винаги сме се стремели към по-малкия град, който предлага и природа, и повече спокойствие. Разбира се, човек като вземе такова решение винаги има плюсове и минуси. Важно е какъв ти е основният приоритет. За мен винаги е бил спокойствието. И според мен по-малкият град и особено Враца е много красива.....Пълно е с градинки, с площадки, пълно е с деца, с млади хора. Когато завърших, работех първо една година във Враца и тогавашните шефове и колеги ми казаха, че работа има в региона, няма млади колеги, има търсене на кадри". 

Заключение

Твърдението, че населението на Северозапада се подмладява въпреки намаляването броя на жителите, е ВЯРНО. Причината е, че част от младите семейства търсят спокойствието на малкия град, за да отгледат децата си. Важно условие остава възможността за намиране на добра работа и подходящата градска среда.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела,  в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти. Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Плурализацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение В Словакия през последните месеци

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради плурализацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41