Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имах възможността да съм част от последната ера, в която можем да правим филми с хартия, молив и кинолента"

Изкуственият интелект и кинодейците кръстосаха шпаги. Стачката спира почти целия филмов процес

"Ако не се надигнем сега, всички ще загазим. Всички ще бъдем застрашени да ни заменят с машини"

Така изглежда темата за Барби и Опенхаймер през призмата на Midjourney
Снимка: Midjourney

Кой, какво, от кого иска и ще го получи ли или ще си го получи? И богати, и бедни в Холивуд не плачат, но са готови да разплачат родата на всички големи клечки във филмовата, телевизионната и стрийминг индустрията. Най-голямата обща стачка на американски актьори и сценаристи от десетилетия насам е факт от седмица. Десетки хиляди протестират, защото съвременните бизнес модели и технологични решения поставят препитанието им и по-важното – достойнството им – са под въпрос. Поне така казват недоволните. 

"Това, което се случва тук, е важно, защото каквото се случва с нас, се случва във всички трудови сфери, чрез прийомите, с които работодателите са издигнали "Уолстрийт" и алчността в техен приоритет. Те забравят за най-важните хора, които правят така, че машината да се движи", каза на пресконференция наскоро Фран Дрешър, която ръководи най-големия холивудски профсъюз – този на филмовите и телевизионни актьори. 

"Въпросът е много сериозен. Засяга хиляди, ако не и милиони хора, в цялата страна и по света. Не само членовете на този съюз, но и хората, които работят в други сектори, които обслужват нашата индустрия.”

Дрешър не преувеличава. Стачката ще окаже влияние върху цялата икономика. Предишният протест на сценаристите през 2007-а и 2008-а продължи 100 дни, струваше на държавата около 2 млрд. долара, като не спря киноиндустрията с размаха на сегашния. Косвени щети ще има за всякакви малки бизнеси – от кина до цветарници, козметични салони и заведения, които наваксваха пандемичните загуби.

"Шокирана съм от начина, по който хората, с които сме работили, се отнасят към нас! Честно казано, не мога да повярвам! Колко далеч сме едни от други по толкова много въпроси! Как се преструват на бедни, как губели пари наляво и надясно, когато раздават стотици милиони долари на изпълнителните си директори. Отвратително! Как не ги е срам!”, възмути се Дрешър.

"Нивото на очакванията на стачкуващите е просто нереалистично", отговори пред CNBC един от сочените с пръст – главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър. Според него сега е "най-лошият момент в света" работата в киноиндустрията да прекъсне, имайки предвид крехкото ѝ възстановяване след пандемията.

Снимка: АП/БТА

От Алианса на филмовите и телевизионните продуценти – търговската асоциация, която преговаря от името на Netflix, Disney и останалите мастодонти в бизнеса, отбелязаха, че са "дълбоко разочаровани", че са предложили най-високото процентно увеличение на минималните нива на заплащане от 35 години насам и "значително увеличение" на таваните на пенсионните и здравните вноски. Имали и новаторски предложения относно защитата на цифровите образи на актьорите. 

Според Фран Дрешър обаче "в този момент те стоят от грешната страна на историята". 

За едно и Фран, и изпълнителните директори ще се съгласят, макар всеки със своите аргументи нищо вече не е същото. 

"Целият бизнес модел се промени от стрийминг платформите, дигиталните услуги и изкуствения интелект. Това е исторически момент, но е и моментът на истината. Ако не се надигнем сега, всички ще загазим. Всички ще бъдем застрашени да ни заменят с машини", коментира Дрешър.

Че ще има много засегнати – ще има. Иронията се крие в това, че най-голямата стрийминг платформа Netflix вероятно ще излезе суха от водата. Причината – големият ѝ пpoдyĸциoнeн ĸaпaцитeт извън САЩ.  

Дори при дългосрочни протести, успее ли да запази доброто си темпо, Netflix ще се бетонира на първото пазарно място в сравнение с конкурентите си. Според някои анализатори прогнозираният уcпex нa Nеtflіх e мpaчнo нaпoмнянe, чe e мнoгo тpyднo пpoфecиoнaлиcтитe oт дaдeн ceĸтop могат дa нaлoжaт нa мeждyнapoднa ĸoмпaния каквито и да е eтични и финaнcoви ycлoвия. Nеtflіх изпoлзвa изĸycтвeн интeлeĸт oт гoдини за потребителската си платформа. Въпросът е дали десетки хиляди стачкуващи актьори и сценаристи могат да спрат компанията, ако реши да замени хората с алгоритми

"Но в даден момент просто трябва да кажеш "Не!". Повече няма да търпим. Хора, вие сте луди! Какво правите?! И защо? Насаме те всички си казват, че са центърът на света. Всички други кръжат около тях. Опитват се дилетантски да променят изкуството ни. Обаче действията казват повече от думите!", изтъкна Фран Дрешър, когато обяви, че 160 хиляди актьори се присъединяват към вече стачкуващите сценаристи. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още при зараждането на сегашната вълна от недоволство, когато по улиците бяха само 11 500 сценаристи, в интервю за PBS Том Ханкс направи сравнение с друг ключов момент от технологичното развитие на индустрията през 80-те:

"Защото моментът, в който можеше да гледаш който филм си поискаш, когато си поискаш, стига да го имаш на видеокасета, промени икономическата структура на индустрията. (…) И тук говорим само за бизнес, въобще не говорим за изкуство."

Два месеца по-късно няма членове на актьорската гилдия, които да не подкрепят стачката. Длъжни са да не се снимат, да не презаписват кадри и дублаж в започнати филми, нямат право дори да рекламират вече заснетите. Така на лондонската премиера на "Опенхаймер" част от актьорския състав мина по червения килим, но в полунощ на 14 юли, когато стачката започна, се върна обратно по него при все звездния статус и хонорари. 

"Това, за което протестираме, е изключително важно. Трябва да подкрепим хората, които са на ръба. В САЩ трябва да изкарваш поне 26 хиляди долара на година, за да имаш здравна застраховка. За много хора остатъчните пари, които получават между два договора, са това, което ги държи над прага. Ако не ги получават, няма да имат достъп до здравни услуги, което е напълно неприемливо!”, коментира Мат Деймън пред ITV News. 

И като сме споменали "Опенхаймер", да дадем пример и със звездата на "Барби" – Марго Роби:

"Разбира се, че подкрепям Гилдията на киноактьорите, аз съм част от нея", декларира тя. 

Подкрепа демонстрират и колеги, заварени на телевизионния екран в особена ситуация. Обясни я Упи Голдбърг в предаването The View

"В сапунените опери, игрите и новинарските програми работим с различни договори, което ни позволява да продължим, защото на масата в студиото не играем. Заради различията в договорите все още можем да работим. Но подкрепяме актьорите, които протестират, така, както подкрепяме сценаристите. Искаме казусът да се разреши за всички, защото не искаме да виждаме стачкуващи хора. Знаете ли, никога не е добре, когато се налага да вдигаш шум, за да забележат, че те има. Правете го, докато е нужно. Стоим зад всеки един от вас."

Въпреки изключения като това на Голдбърг, стачката спира почти целия филмов процес. Заради нея не е ясно какво забавяне ще има при очаквани блокбастъри като продълженията на "Аватар", "Дедпул", "Гладиатор", "Падингтън". Под въпрос са всички големи филмови събития, фестивали и предстоящи награди.  

Колко успешни могат да бъдат преговорите? Или по-точно – колко силен трябва да е натискът, за да има равнопоставени преговори? 

В САЩ актьори и сценаристи не са протестирали заедно от 63 години. За последно това се случва през 1960-а, когато начело на Гилдията на киноактьорите е Роналд Рейгън, 20 години преди да спечели президентските избори.  

В 60-арската действителност актьорът Рейгън се бори за възнагражденията от филмите, продавани на телевизионните мрежи. След няколкомесечни протести сделка има. 

"Позволете ми да кажа, че договор, който покрива всички работни условия и размера на заплащането в индустрия като нашата, за хора, които работят нашата професия, трябва да се разглежда комплексно. Даваш малко, но и получаваш малко. Не можеш да измериш съвсем точно колко си отстъпил и колко си получил, но крайният резултат трябва да е задоволителен и справедлив за всички преговарящи", твърди тогава Рейгън.

Фран Дрешър надали ще се съгласи и с тези разсъждения. Поне не сега: 

"Какво правим??? Разместваме мебелите на "Титаник"?! Това е лудост! Завесата е вдигната. Вие сте тези, които грешите, и трябва да го осъзнаете. Ние сме работниците, стоим гордо изправени и изискваме уважение. Ще споделите печалбата си, защото не можете да съществувате без нас."

Ако оставим страстите настрана, много от изказаните притеснения, особено тези за изкуствения интелект, ще отекнат навсякъде по света в по-малка или по-голяма степен. Както отекна недоволството на рапъра Дрейк, когото набедиха в дует с The Weeknd. Вокалите в Heart on My Sleeve бяха дело на изкуствен интелект. Не стига това, ами седмица след априлската премиера на нереалното дуо Дрейк публикува как с изкуствен интелект някой е създал негов кавър на песен на певицата Айс Спайс. "Това е последната капка", написа Дрейк. 

Срещу процесите, набрали скорост на запад, преди време се изказа и най-култовият аниматор на изток – Хаяо Миядзаки

"Жена ми ми казва, че съм голям късметлия. Мисля, че съм такъв, защото имах възможността да съм част от последната ера, в която можем да правим филми с хартия, молив и кинолента", каза Миядзаки през 2014-а, когато получи почетната награда на Американската филмова академия.  

Обратно в Япония, на среща с далеч по-млади от него японци, Миядзаки разгледа разработена от тях програма. Целта им – чрез изкуствен интелект да създадат машина, която рисува като човек. Според младоците алгоритъмът може да предложи гротескни движения, невъобразими за човека. Били подходящи за зомби игри. 

"Преди всяка сутрин наблюдавах мой приятел с увреждане. Беше му трудно дори да ме поздрави. Като се замисля за него, не мога да гледам това и да ми е интересно. Който и да го е създал, няма никаква представа колко е болезнено. Абсолютно отвратен съм. Ако наистина искате да правите ужасяващи неща, можете да продължите. Никога не бих поискал да внедря тази технология в работата си. Убеден съм, че е обида за живота като такъв”, категоричен бе тогава Хаяо Миядзаки. 

А прав ли е да съди толкова строго? 

Чуйте как звучи недоволството на творците във файла.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.

Раждаемостта се увеличава с малко над 1% през миналата година спрямо 2022-а, а смъртността спада с близо 15%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските процеси през 2023-та година. Въпреки че описаните тенденции звучат позитивно, застаряването на населението продължава. Вече в България живеят под..

публикувано на 29.04.24 в 13:00
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта „Биволъ“ твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация „Да запазим Корал“, са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Мартин Божанов - Нотариуса

АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е бил "информатор" на МВР става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Документите бяха разпространени от организацията Антикорупционен фонд. Справката съдържа свидетелства за упражнявано влияние върху магистрати, както и за връзки с Петьо Петров - Еврото. Мартин Божанов-Нотариуса е..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Си Цзинпин

Париж потвърди предстоящата визита на Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин ще бъде на 6 и 7 май на държавно посещение във Франция, за да обсъди войната в Украйна с френския си колега Еманюел Макрон, който ще го отведе също в Пиренеите в Южна Франция за кратко "бягство" в по-неофициална част от визитата, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от АФП. Будапеща очаква Си Цзинпин през..

публикувано на 29.04.24 в 12:35
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31