Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджа става център на земеделието през следващите три дни с проявата "Ден на полето"

Снимка: Мая Щърбанова

Добруджа става център на българското земеделие през следващите три дни, в които ще се проведе мащабната проява „Ден на полето“. Събитието се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация. Инициативата е продиктувана от любовта към земята и плодовете, които тя ни дава, както и от желанието различните представители в сектора да се съберат на едно място, за да се запознаят, опознаят и споделят опит. Разбира се, организаторите са се погрижили и за доброто настроение и забавление на всички посетители, а за малчуганите са подготвени множество игри и награди. 

Подготовката за "Ден на полето" е започнала още преди половин година. Времето за провеждане на инициативата е подбрано умишлено след уморителната жътва – от 25-ти до 27-ми юли, когато стопаните могат да отдъхнат за кратко, да се съберат на едно място и да споделят идеи, опит, тревоги и надежди. Мястото за провеждане на събитието е полето на изхода на Добрич в посока Варна около 5-ти километър, а времето и за трите дни е от 14.00 до 22.00 часа вечерта. 


Програмата е много натоварена и разнообразна, обещава председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

По думите й в първия ден са предвидени много песни, танци и настроение. Вторият ден е работен, добави тя. И още:

"Ще покажем на най-малките пшеница, брашно, хляб, цяревица и слънчоглед - какво ражда земята. Да предизвикаме любов в тях".

Третият ден е за занимания и забавление. Ще има демонстрации на машини и как работят те на полето. 

Над 60 са фирмите, които до този момент са заявили участие, но радостното е, че обажданията не спират от цялата страна и вероятно техният брой ще се увеличи.  

За образователната част на събитието основна грижа има директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич Катя Пандерова. По думите й няма как гимназия със 117-годишна история в обучението на кадри в областта на земеделието да не е съдомакин на подобно събитие:

"Нашите ученици останаха много очаровани предходната година и с нетърпение очакват и тази. Имат желание не само да видят, но и да участват в демонстрацията на машините, както и да видят различните хибриди как са се представили на полето. Освен образователен, ще има и забавен момент от нашата гимназия. 3 дни ще има шатра, където гостите ще могат да получат информация за нашата гимназия, за обучението, могат да дойдат бивши и бъдещи възпитаници. Подготвили сме забавни игри. Учениците ще раздават и награди".

Специално внимание е обърнато и на занимателната част в програмата, за която се грижи Вероника Чалъкова. Надсловът „Ден на полето търси таланти“ е измислен съвсем умишлено, тъй като на сцената ще се качат предимно добрички изпълнители и танцьори или такива, които са започнали професионалната си кариера от тук. 

В откриването участие ще вземат и певческата и танцовата група „Жътвари“. Младите таланти от музикалното училище с ръководител Милена Пеева също ще излязат на сцената в следващите дни, както и още много други изпълнители. 

А целта на събитието е една, категорична е Радостина Жекова и посочи: 

"Добруджа, сектор "Зърнопроизводство", заслужава да бъде домакин на едно такова мероприятие, което за мен е изключително емблематично. Ние заявяваме на цялата общност, че сме тук и че сме социално отговорни хора, заявяваме, че сме готови да работим и то за каузи". 

Официалното откриване на „Ден на полето“ е с начален час 17 часа на 25 юли вляво от главния път на изхода на Добрич в посока Варна. 

Снимки: Мая Щърбанова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07