Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персеидите са във фокуса на учените от лагер – школа по астрономия

Снимка: лагер - школа „Белите брези“

Учени от различни възрасти за поредна година ще изследват небето над Ардино. Това ще стане по време на лятна лагер – школа по астрономия и астрофизика. Тя се провежда за 53-ти път на поляните в туристическия комплекс "Белите брези". В нея участват близо 70 ученици, студенти и преподаватели

В дългия списък със задачи за изследване се открояват наблюдение на планети извън нашата Слънчева система и метеорният поток Персеиди. Наблюденията на младите учени се провеждат на 1 000 метра надморска височина. Там звездите са най-ярки и се виждат най-добре с прецизните уреди на астрономите. 

За първи път школата отваря врати през лятото на 1970 година, когато трийсетина младежи от Кърджали отправят към небето любопитни очи. Тогава те имат само седем малки телескопа и много ентусиазъм. По-късно в наблюдателната астрономия се включват ученици и студенти от цялата страна. Според ръководителя на школата и директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян сега школата е много по-различна от преди.

56 ученици, 10 студенти и ръководители на групите участват тази година в лятната лагер – школа. Списъкът със задачите е дълъг, но амбициите са заданията да бъдат изпълнени. Едно от нещата, които ще се наблюдават е метеорния поток Персеиди, когато на час могат да се видят над 100 метеора. Първата нощ на потока е на 9 срещу 10 август.

Участниците в школата извършват наблюденията си основно през нощта. Денят е отреден за обработка на данните, за почивка и подготовка за следващата нощ. А това, че тогава никой не спи, не е проблем за младите учени. Техният ентусиазъм е в основата лагерът да се запази 53 години, категоричен е Агоп Узунбохосян.

Лятната школа по астрономия продължава до 19 август. Последните дни по традиция са отделени за обработка на събрания суров материал от наблюденията.


снимките в текста са на участници в лагер - школата "Белите брези", направени през годините, и са предоставени от Агоп Узунбохосян. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия отбелязва на 3-ти май една година от масовото убийство в основно училище в Белград

"Събуждане". Така символично е кръстена програмата, с която властите и обществото в Сърбия ще отбележат годишнината от масовото убийство в основното училище "Владислав Рибникар" в белградския квартал Врачар. На 3 май 2023 г. непълнолетен - 13-годишен ученик - застреля 9 деца на възраст от 11 до 14 години и 53-годишен училищен охранител...

публикувано на 02.05.24 в 18:03

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка.  Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 17:26

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35