Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Summer party в "Шумотека"

Снимка: Pixabay

Радиото е особено общуване. Разказваме света само със звуци. Може би не се замисляте, но често използваме така наречените шумове, за да създаваме истории, дори цели вселени.

"Изотопия" се вдъхнови от "Шумотека"-та на Българското национално радио. Да, в БНР е имало и такъв отдел, създаден преди десетилетия, за да прави и събира шумови ефекти, които са се ползвали най-вече в радиотеатъра - за възрастни и деца. И въпреки че отделът е закрит, шумовете не са забравени.

Доста често и в "Изотопия" прибягваме до тях, за да внесем не допълнителен шум в системата, а повече смисъл.


Затова ще ви разкажем с шумове, музика и думи приказка от кухнята за онези малки, някак потайни моменти, които правят магията на радиото.


И какво по-подходящо начало от група на име The Art of Noise ("Изкуството на шума"), тласкана напред от технологиите и революционните промени в музиката, за да осмислим шума като език, на който да общуваме! Група, създадена срещу груповото усещане, даже антигрупа, която претендира да заличи разликите между изкуство и творец. Група експеримент.

В случая The Art of Noise интерпретират композицията на Хенри Манчини от американския детективски ТВ сериал "Питър Гън". Днес той е най-известен точно с музиката си. Манчини е номиниран за една награда "Еми" и две "Грами". Саундтракът става албум на годината на първата церемония по връчването на "Грами" въобще, №1 е и в "Билборд".

Британската синт-поп група също получава "Грами" за своето парче, през 1986-а.


Дълго повелител на "Шумотека"-та ни бе Силвия Гочева. Преди осем години в ефира на програма "Христо Ботев" тя разкри част от своя звуков арсенал. Силвия знаеше как звучи всичко или ако не знаеше - искаше да си го представи и да го чуе, за да го чуете и вие. И така 34 години.

Силвия правеше ефирен сняг от нишесте, умееше да разпали огън с целофан от цигарена кутия. С него озвучаваше маршировка. В безбройните ѝ архиви има великанско хъркане, клокочещо вещерско котле, стотици, ако не и хиляди, природни, човешки и абсолютно нечовешки звуци.

Често можете да прочетете, че шумът е нежелан, необработен музикално, неприятен звук. В радиото обаче шумовете са на почит, защото създават желани представи.


Кой е човекът шум, човекът музика или човекът глас?

Син на първия чернокож оперен певец в Метрополитън опера, но вероятно отдавна задминал успеха на баща си. От 33 години дирижира. Като малък се учи да свири на пиано, кларинет и флейта, но най-важният инструмент е гласът му. С него пресъздава всичко - от африкански напеви до Моцарт. А в духа на магическата шумотека това е човекът, който може да интрепретира ципа. През юли 2008 г. Боби Макферин каза и на българската публика, че прави музика не с уникалния си глас, а със сърце.

Августовското усещане за звук на "Изотопия" има две оси - едната, разбрахте, е шумът като вдъхновение, другата е лятото. Затова ви предлагаме изпълнение на живо на Боби Макферин от 1984 г. Албумът е On the Beach. Отиваме на плажа, за да си представим с Боби какво е да си цип.


Отново приемаме човешка форма заради срещата с не по-малко талантливия Джейкъб Колиър. Джейкъб чукна 29 на 2 август. Композитор, мултиинструменталист, певец, продуцент - младият английски джентълмен е всичко това, а едно от най-симпатичните неща, които прави на концерти, е, че превръща и публиката си в творец.

Ако Боби Макферин е човекът глас, то Джейкъб Колиър е човекът всичко, уютно събрано в малката му стая вкъщи, огласявана в детството от семейни изпълнения на Бах. С песента си The Sun Is In Your Eyes ("Слънцето е в твоите очи") Джейкъб, с китара в ръка, ни покани на концерт на 13 септември, когато ще свири с Филхармонията на Лос Анджелис. Ако не можете да сте в Hollywood Bowl по това време, насладете се на слънчевата енергия в музиката му с последната му песен WELLLL, която излезе на 14 юни.


От Лос Анджелис обратно в София. "Шумотека"-та на радиото се ползвала най-активно за детски предавания. Затова и следващата песен е вдъхновена от идеята да пресъздадеш света със звуци, така че да те разберат и много малки, и твърде големи.

Две звезди от различни поколения - Даяна Рос и Тейм Импала, се събират за Turn Up The Sunshine в последната лента от поредицата за минионите, най-добродушните злостъри в света. С пет деца на мама Даяна надали е чуждо изпълнението на слънчеви приспивни песни, а мултиинструменталистът Кевин Паркър се разписа в юлското "Барби", незаслужено охулено от мнозина като филм само за деца. Което, разбира се, се оказа съвършено невярно. Ето как двамата пуснаха слънцето в контакта във филма "Възходът на Гру".


В отдел "Шумотека" звуковите ефекти били буквално безброй, но особено много били в конкретна пиеса. Полска, написана от Дорота Микрут, поставена в радиотеатъра от Маргарита Благиева. В нея главният герой е момче, което ослепява след катастрофа. В стаята си среща извънземното Шумчо.

Извънземно усещане за радио и със следващата песен. Фънк кавър на Daft Punk и хита им Harder, Better, Faster, Stronger. Групата е Scary Pockets и набира все по-голяма скорост. Тя е приятелско начинание. Музикантите снимат видеа на кавъри, страхотни стари и не толкова стари песни на нов глас, от любов към фънка.


Scary Pockets работят основно в слънчевия Лос Анджелис, но разширяват музикалната си география. Казват, че свирят с любимци - от по-непознати за България изпълнители до утвърдени звезди като Джо Бонамаса. Интересна е работата им с Биг Бенда на Франкфуртското радио, като първият им кавър е от 2021 г. и е точно на Harder, Better, Faster, Stronger.

Интересно е и участието на Swatkins - усмихнатото момче на кийбордите, както сам се описва. Усмихнатото момче пее и свири с talk box, благодарение на който променя както звука на музикалния инструмент, така и този на гласа си. Историята на talk box-а може да се проследи близо сто години назад, телевизионния си дебют дължи на Стиви Уондър, talk box са ползвали и Дейвид Гилмор, и Джеф Бек, а крайният резултат винаги е някак космически.


Ако сте харесали Scary Pockets, имайте предвид, че тази есен ще се завърнат в Европа, така че да ги чуете на живо не е никак непостижимо.

Една от класическите комбинации между идеята за шум и тази за лято ражда явление, до болка познато у нас, но не само - звука на протеста.


Надали някой си спомня спокойни лета без поводи, които да изкарат хората по света и в България по улиците. Затова "Шумотека"-та ни няма как да не осмисли звуците на недоволството и гнева. За да стигнем до общ катарзис обаче, трябва да минем през неразбирането, отрицанието, яростта и… опрощението. За кого и за какво има прошка и възможна ли е тя във всяка ситуация? Труден въпрос само с индивидуални отговори.

Нашият е хем буквален, хем не съвсем: извинението на Gorillaz и Fatoumata Diawara. Повечето от вас знаят за Gorillaz, които обичат да си играят освен със звуци, и с изображенията си и съответно въображението ни. Но Фатумата Диауара вероятно ви е непозната. Тя е от Мали, на 18 се мести във Франция. Актриса, певица и автор на песни. Казва, че е първата малийка, която свири на електрическа китара. Фатумата Диауара има богат опит на една сцена с Пол Макартни, Роберто Фонсека и Омара Портуондо, но сама по себе си е прелюбопитна, защото запазва една от най-богатите музикални традиции на Западна Африка - тази на родината ѝ.

Днес говорим за Украйна и Нигер с тревога, но нека не забравяме какво се случи в Мали.


Преди дни се навършиха 3 години от военния преврат срещу президента Ибрахим Бубакар Кейта, принуден да подаде оставка. В началото на 2021-ва имаше втори опит за преврат. Оттогава руски наемници от “Вагнер” работят за малийската хунта в битката ѝ срещу ислямистките бунтовници, заменяйки френските сили, които напуснаха страната.

Преди седмица измина точно година от окончателното им изтегляне. Париж изпрати свои сили в Мали още през 2013-а, за да помогне на властите в борбата с ислямските радикали. До изтеглянето се стигна след разрив между Франция и местните военни, извършили преврата преди три години. Френските войници предотвратиха ислямски халифат в Мали с цената на 59 убити.

Фатумата Диауара не е безразлична към съдбата на Мали и Африка въобще. Тя пее на бамбара, езика в Мали. Пее за тъгата на мигрантите, битките на жените, крещящата нужда от взаимно уважение, за религиозния фундаментализъм, има песен за конфликта в Мали. За нея казва, че чувствала нуждата да изкрещи как народът ѝ губи страната, културата, традициите, корените си.

Има ли извинение за такава загуба?


Лесно е да се гневим, трудно да простим, но сега ще се опитаме да ви усмихнем. А ако не ви се понрави как ще го направим - простете.

На протест логично и първосигнално звучи по-твърда музика, но в "Изотопия" ви предлагаме кратка пародия с намигване към "Металика", които също като "Горилаз" извадиха албум тази година и даже можете да ги погледате в кината как забиват. При нас обаче забият Funky Pig Friday.


Funky Pig Friday са четири гумени прасета, два плюшени заека, един човек с глава на мечка, много чувство за хумор и твърде свободно време. Пародията е на цели два месеца, с нея ви връщаме в отдел "Шумотека" на БНР, където някога не наподобявали хора с плюшени животни, а ползвали човешки имитации на отбрани представители на фауната, за да правят радиотеатър, но и шоупрограми


Радиото е пионер в много неща. През 80-те редакция "Хумор, сатира и забава" прави "Всичко е възможно" - конкурс за имитатори "във всички области на флората, фауната, музиката, театъра, техниката и живота". Първото предаване е излъчено на 20 декември 1985 г. От архивния ни фонд припомнят думите на Пабло Пикасо: "Да имитираш другите е неизбежно. Позорното е да имитираш себе си". Често кандидатите за слава имитирали животни, някои от тях майсторски. В предаването се явява и Виктор Калев, тогава 16-годишно момче, което и преди, и днес пази любовта към българските естрадни певици Лили Иванова, Йорданка Христова, Росица Кирилова, Кристина Димитрова, Богдана Карадочева.


Хора имитират хора, имитират и животни, напоследък модата е обратна и по световни конкурси за таланти чуваме как папагали пеят опера например. И всичко това, за да се досетите, че природните шумове много често се ползват в музиката. Parov Stelar умело го доказват. 

Австриецът Маркус Фюредер, който се крие зад артистичния псевдоним, работи с певицата Клео Пантер от 2011-а до 2019 г. Групата има изключителна енергия, особено на концерти, но може и да успокоява, обратно на очакванията, които поражда паровстеларският миш-маш между джаз, хаус, електро, хип-хоп и поп. "Песен за щурците" е от първия албум, в който Маркус и Клео са заедно - "Принцесата" от 2012-а. Song For The Crickets, защото така би могла да отзвучи благороднически и приятно шумно перфектната лятна нощ.


А коя е вашата шумно-лятна песен?



Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камерен ансамбъл „Силуети“

Ансамбъл "Силуети" представя българска класика

„...Не можеш да се развиваш, без да познаваш това, което е създадено преди теб!“ - това са думи на композитора Георги Тутев, които камерният ансамбъл "Силуети" приема за свое мото. То съпровожда и поредната покана за концерт в Сити Марк арт център в София - културно пространство, което се превърна в дом за творческите инвенции на състава.  Ансамбъл..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55