Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората от Южното Черноморие са необходими спешни психологически механизми за справяне с напрежението

Димитър Драганов: Ролята на психологията в обществото трябва широко да се мултиплицира

3
Димитър Драганов
Снимка: Станислава Пирчева

"Мили хора, недейте тъгува, напишете на някой с душа, че животът вовеки си струва, да си пратим добрите писма - казва в едно свое стихотворение поредният гост на "Нощен Хоризонт".

"Всичко, което ни се случва е вследствие на нашите действия, нашите осъзнати действия, които бележат посоката на пътя, по който вървим. Надявам се, че тя тепърва ще става все по-положителна и светла, сподели след Деня на Съединението и след тежките наводнения по Черноморието Димитър Драганов, гост на предаването на БНР "Нощен Хоризонт".

По думите на младия поет ние сме отговорни за всичко, което ни се случва и за всичко, което не ни се случва.

"Вярата е сила, от която имаме нужда, която да ни помага да вървим напред, особено в настоящите комплицирани времена на едно духовно разделение, на един разкол по различните етажи на обществото ни. Който, като че ли трудно може да бъде преодолян...Но с вярата като основа, на която ние бихме могли да стъпим, можем да достигнем до моста на промяната, каза още Драганов.

Според него културата е също тази, която може да изведе българинът към вътрешната хармония.

"Когато човек помага, се изпълва с вътрешно усещане за топлина и светлина. При тези ужасяващи събития, които се случват по Черноморието ни, за хората, живеещи там, в тези моменти на тъмнина доброволчеството е онази малка светулка, която прави така, че хората да повярват, че те не са сами в този труден момент, коментира Драганов.

Димитър Драганов

На въпрос дали бедствията, природните стихии, войната поставят човек пред допълнителна несигурност и страх, Драганов отговори:

"Войната и всички други събития с негативен оттенък, изправят пред съществена дилема човешката психика и това как тя да не се разпадне под напора на такива събития.

Светът се промени и начинът, по който хората гледат на връзката помежду си...Последните три години доброто започна лека - полека да бъде подложено на огромни удари...

Човешката психика е подложена на сериозно изпитание от всички тези външни фактори.

За събития като това на Южното ни Черноморие е нужно да се създадат спешни психологически механизми, чрез които хората да бъдат подпомогнати на напрежението, на което са подложени, изтъкна Димитър Драганов.
Димитър Драганов

Димитър Драганов Драганов е роден на 20 май 1999 г. в град Ямбол. Родом е от град Стралджа, в който в най-ранните си детски години вдъхва живот на своята поезия – пъстроцветната магия, която го прави щастлив и му помага да повярва, че целият свят е едно красиво и безбрежно измерение. Димитър започва да пише стихотворения от 10-годишен и с течение на времето поезията става неговият най-добър и верен приятел. Носител е на награди от различни поетични конкурси. Димитър Драганов е автор на дебютната стихосбирка със заглавие „Моят глас“, излязла от печат през месец юни на 2021 г., с редактор господин Станислав Марашки от Конфедерация на българските писатели, намираща се в град Бургас. През месец декември на 2021 г. печели Голямата награда в Международния конкурс на Издателство „Многоточие“ „Защо пиша това писмо?“ с творбата „Моето добро писмо“, която се състои в издаване на стихосбирка, получаване на статуетка „Любов“ и специална грамота. Отличен е и с трето място в раздел „поезия“ на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, гр. Бат Ям, Израел, както и др. Втората книга на Димитър Драганов със заглавие „Портрет на живота“, излязла от печат през месец януари на 2022 г., включва 75 стихотворения на любовна и социална тематика. Третата стихосбирка на поета от Стралджа „Път над страха“, излязла от печат през месец април на 2023 г., съдържа 90 стихотворения на любовна, философска и социална тематика. 

Също така Димитър Драганов завършва бакалавър психология във Великотърновския университет през 2022 г., а година по-късно завършва и магистър „социална психология“. Записва следната специалност, ръководен от желанието си да помага за оформянето на облика на едни по-добри времена, в които всички ние бихме могли да живеем. За него психологията е както и специфична, уникална наука, така и неповторим начин да научи повече както за себе си, така и за заобикалящия го свят.

Автор е на проект за предоставяне на равен достъп до психологическо консултиране от края на 2021 г. Понастоящем се обучава във втори модул на когнитивно-поведенческата парадигма за придобиване на титлата „консултант“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02