Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“ - опит за честен разказ без маска и грим

Весела Люцканова: Едно пътуване в литературата през най-съзнателната част от живота ми

„Много, много години се канех да напиша тази книга и вече казах - сядам, няма за кога. Много години я мислех, но я написах сравнително бързо, защото всичко беше узряло в мен и искаше да излезе на бял свят“, разказа в „Нощен Хоризонт“ Весела Люцканова.

Люцканова е писател и издател с петдесет творчески и издателски години зад гърба си.

„Господи, помогни на талантливия, бездарният сам ще се оправи!“. Това е бил надпис над вратата в литературната редакция, където е работила Весела Люцканова. Надписът е свален, това става в годините преди промените, но тя удържа на обещанието си да подкрепя единствено талантливите. 

Това вероятно е бил и един от мотивите ѝ да напише новата си книга „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“.

С новата си книга Весела Люцканова изпълнява едно свое обещание - да се опита да опише най-важното за нея от всичко преживяно - в един разказ честно, откровено, без маска и без грим – така, както е било. 

Повечето ѝ срещи с интересни личности, места, по които е била, превратностите на времето и хората, които са решавали съдбите ни и ние не сме успявали да ги променим. 


„Честно поднесената истина изисква усилия - така реших, че трябва да се напише тази книга. Това е моят поглед към събитията, които съм преживяла, точно така, както са се случили и точно с хората, с които съм работила и това, което съм лично видяла, усетила, преживяла. Книгата е моята гледна точка за събитията през тези 50 години“, каза още за „Хоризонт“ Весела Люцканова. И още - книгата е за:

„Допуснатите грешки, любовите, приятелствата и предателствата, човешкото и нечовешкото в нас, багажа ни от умения, ала не премълчава и за алчността, и за жаждата за власт над другите, за надскачането, за агресията на посредствеността, за загубата на доверието ни един в друг и още, каквото е било и каквото не е трябвало да бъде. И всичко това пряко или непряко е било свързано с писането и с лично изстраданото и преживяното“. 


„В книгата търся и детството си - намерих го на 17-18 годишна, когато се върнах в София, тук съм родена, тук съм живяла и тук са ме спасили през 1944 г. по време на войната... После всичко е ми е като втори живот, като „подарено“, като живот, в който трябва да има дълбоко вътрешно отдаване на хората, да оставиш нещо след себе си, нещо да промениш - дори един човек да промениш, това не е малко“, каза Люцканова.

За нея в живота винаги надделява преди всичко доброто, хубавото, красивото.

„Лошото и доброто, красивото и грозното винаги вървят ръка за ръка, но човек трябва да умее да ги отсяваи да забелязва красивото, което му позволява да бъде силен“, смята още авторката на романи и сборници.

Младите хора посъветва да надделеят над егото, алчността, агресията, а също и да работят това, което те обичат! Това те трябва да открият - смята тя.

„Аз исках като малка да стана художник, моите родители искаха да стана лекар, но аз това не го умея. Много ми се отдаваше математиката, затова завърших и инженерство“, спомни си още Весела Люцканова.

За новата си книга смята, че е автобиографична, едно пътуване в литературата, за един живот, който е бил отдаден в най-съзнателната си част, години наред на книгата и литературата.

„Това за мен е нещо много ценно, без което не мога. Чета поне 50 страници всяка вечер, иначе не мога да заспя“, допълни авторката. 
 

Романът на Весела Люцканова "КЛОНИНГИ", пръв на темата за клонирането, обиколи света и ѝ спечели известност у нас, и в чужбина. Оттогава тя е написала и издала много романи, сборници с разкази и новели, донесли й множество награди, по важните от които са: две международни - ЗЛАТНА ЗВЕЗДА за престиж и качество и ЕВРОКОН-89 за цялостно научнофантастично творчество, получени в Ню Йорк и Сан Марино, както и много български - за разкази „Сребърния пръстен“ и Голямото читателско жури, както и 25 първи награди и годишна награда на СБП за сборника „БАЙ, БАЙ, ХЕПИНЕС“, за романи: „ЩЪРКЕЛИ НА ЛЕДА“ на изд. „Хр. Г. Данов“ за съвременен романи и за „ЖИВОТЪТ Е ДРУГАДЕ“, годишна награда на СБП, както и две награди на Министерството на културата за принос в развитието на българската литературата, и още други.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45