Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виви Василева с блестяща изява в Концертхаус - Виена

| Репортаж
4
Виви Василева в Концертхаус - Виена
Снимка: Wiener Konzerthaus/Carlos Suarez

На 4 октомври Радиосимфоничният оркестър на Австрийското радио и телевизия ORF изнесе концерт с триумфален успех под палката на своята главна диригентка Марин Алсъп. Събитието се проведе в изпълнената до краен предел голяма зала на престижния Концертхаус – Виена и постави своеобразно начало на новия концертен сезон на оркестъра. 

Известно е, че през февруари и март 2023 г. в Австрия намериха широк отзвук дискусии около проблеми, свързани с финансирането на този музикален състав, чийто годишен бюджет възлиза на 9 милиона евро. Като израз на съпричастност към оркестъра, в негова подкрепа се изказаха авторитетни имена от австрийските  музикални среди, беше създадена онлайн петиция, а държавният секретар по въпросите на културата Андреа Майер обяви отпускането на допълнително финансиране от федералното правителство за Радиосимфоничния оркестър до 2026 г. Този реномиран музикален състав е известен със своите оригинални концертни програми, комбиниращи класическo-романтичен репертоар с произведения на модернизма, а специален акцент се поставя върху изпълнението на  музика от съвременни композитори, която е приоритет и в обширната звукозаписна дейност на оркестъра.

В концертния афиш на 4 октомври бяха включени световната премиера на творбата “Blue Bongo Fever Dream“ от младия автор Рандал Смит; Концерт за ударни инструменти и оркестър от Фридрих Черха, в който като солистка блесна покоряващата с таланта си перкусионистка Виви Василева; и "Пролетно тайнство" от Игор Стравински. 

Легендарната творба на Стравински, композирана в началото на XX век, е третата след "Жар птица" и "Петрушка", която той пише за Сергей Дягилев и неговата трупа “Ballets Russes“ в Париж. На сцената на Концертхаус музиката на балета прозвучава като самостоятелно оркестрово произведение през 1948 г. и оттогава досега е изпълнявана 46 пъти тук. Радиосимфоничният оркестър на Австрийското радио и телевизия ORF включва творбата в репертоара си през 1977 г. Според музикалната критика "Пролетно тайнство" е от онези забележителни произведения на модернизма, чието въздействие и специфичен метричен характер на музиката на Стравински вдъхновяват и досега - както анализаторите на неговото творчество, така и публиката. Сегашната интерпретация на творбата под палката на Марин Алсъп беше посрещната с фурор от зрителите в Концертхаус.

Интерес предизвика световната премиера на произведението “Blue Bongo Fever Dream“ от младия американски композитор и тромбонист Рандъл Смит.  Тази 12- минутна творба е победител от конкурса за композиция "Spheres of a Genius", който се организира ежегодно от Радиосимфоничния оркестър на Австрийското радио и телевизия ORF съвместно с Университета за джаз и популярна музика във Виена. Конкурсът привлича композитори от цял свят, които приемат предизвикателството да комбинират джазовия стил с голям симфоничен оркестър. В настоящото си издание конкурсът е посветен на творчеството на американската композиторка и пианистка Карла Блей. Според журито творбата победител "Blue Bongo Fever Dream" от Рандъл Смит се представя като “брилянтен реверанс към стилистично разнообразното майсторство на Карла Блей и впечатлява с оригинално звучене и преплитане на джаз, блус, афро-карибска музика и завладяващ ритъм“.

Но истинският вулкан от ритми в програмния афиш на вечерта беше очакваното с огромен интерс от публиката изпълнение на Концерта за перкусии и оркестър от известния австрийски композитор Фридрих Черха със солистка Виви Василева. Това произведение е композирано през 2007-2008 г. и е посветено на големия австрийски перкусионист Мартин Грубингер, който многократно солира в тази творба при изпълнението й от най-големите оркестри, включително и Виенската филхармония. 

През 2023 г. Мартин Грубингер официално обяви прекратяване на своята успешна солистична кариера. Той е един от преподавателите и ментори на родената и израснала в Германия българска перкусионистка Виви Василева – сегашната блестяща солистка на концерта от Фридрих Черха. Това произведение е написано в три части, които преливат една в друга, а композиторът постига оригинална и контрастна звучност чрез индивидуален подбор от перкусии за всяка една от частите. В края на тази сложна, ефекта и монументална творба публиката избухна в аплаузи и възторг от изпълнението на Виви Василева. 

Млада, изключително талантлива и харизматична, тя е артист, когото австрийската публика вече добре познава и цени, а музикалната преса подчертава нейната брилянтна техника, удивителна виртуозност в съчетание с необикновена музикалност и поетичен израз в изпълнението. Лауреат на престижни международни  конкурси, Виви Василева е определяна днес за една от водещите солистки на перкусии с възходяща световна кариера. От сезон 2019/2020 тя е представяна в поредицата “Great Talent“ на Концертхаус, а от сезон 2023/2024 Виви Василева следва стъпките на Мартин Грубингер и организира специализирания абонаментен цикълPercussive  Planet на Концертхаус, част от който бе концерта на 4 октомври. В рамките на този проект, който привлича много млада аудитория, тя ще гостува отново в Концерхаус на 15 юни 2024 г.  

След изпълнението Виви Василева беше лично поздравена от съпругата на композитора Фридрих Черха, а след настоятелните аплаузи на публиката тя изпълни атрактивен бис с две пластмасови бутилки “Plastic  Bottle Cadenza“ от Грегор Майерхофер. Преди тази необичайна интерпретация Виви Василева се обърна към публиката в залата на Концертхаус с послание да се опази бъдещето на планетата и околната среда, заявявайки своята ангажираност към тази тема. Младата перкусионистка е не само блестящ инструменталист, но и артист с визия, обединяваща изкуство и екология в много от своите проекти.

Минути след слизането й от сценичния подиум в Концертхаус, Виви Василева споделени за слушателите на предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" няколко думи за преживяната емоция от концерта. 

Чуйте кореспонденцията в звуковия файл.

 


По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16