Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пеещи артисти 2“ - концерт спектакъл на 23 ноември в НДК с 12 премиери на песни

Игор Марковски: "Феникс" е новата песен по стихове на Станислава Пирчева

"В отрицанието търся положителното", казва Марковски

3
Игор Марковски

"В отрицанието търся положителното, в положителното търся надиграването и може би нещо отгоре - без бариери, каза за "Нощен Хоризонт" Игор Марковски в навечерието на концерта „Пеещи артисти 2“, който ще се състои на 23 ноември т.г. в Националния дворец на културата в София.

През 2020 г. той създава проекта „Пеещи артисти“, в който актьорите участват в изпълнение на песни и във видеоклипове към тях.

Игор Марковски осъществява своята дръзка мечта, да върне мелодичността и качествения звук в българските песни. Има богат избор на таланти, което му дава възможност за широко поле на изява. 

В своя успешен проект „Пеещи артисти“ не се страхува да експериментира, мотивиран е да се обърне изцяло към българската естрадна песен и да я възроди по един оригинален начин. Среща и съмишленици, с които запазват дълбочината и искреността на съдържателните текстове в песните, които създават.

Игор Марковски

"Не заспивай" - песента по твое стихотворение Станислава, изпята блестящо от Петя Боюклиева, която овладя толкова сериозно височините на гласа си, че с него може да "повдигне" земята...

А днес искам да обявя тук пред слушателите, че направихме нова песен по наброски от твои стихове, не само от едно стихотворение, работихме дълго върху тази песен. На първо място съм много доволен от тонрежисьора Георги Цветков.
Новата песен по твои стихове са казва "Феникс" ще бъде чута на живо от публиката като премиера на 23 ноември в НДК, изпълнява я Жаклин Таракчи. Композитор на песената е на Биляна Ангелова, аранжиментът е на Георги Цветков, съобщи Игор Марковски.

Тази песен ще има своя видеоклип с премира догодина. И тогава ще разберете, че всеки човек е докоснат, но не на всеки му е дадена възможността да докосва, каза още Марковски.

А концертът на 23 ноември в НДК е по скоро спектакъл. Зрителите ще попаднат на едно място, където може ще се състои един концерт - с целия екип от над 100 човека, 30 изпълнители, като ще представим 25 песни, от които 12 са премиери. Това е нашата мисия невъзможна - така сме го кръстили този концерт помежду си. Защото това е българска музика и там се чуват думите на българските поети с техните тревоги и мечти, допълни още Игор Марковски.
Игор Марковски
Игор Марковски е журналист, актьор, продуцент, общественик, артист, радиоводещ, автор и водещ на шоу програми и телевизионни предавания. Озвучавал е култовите анимационните сериали „Смърфовете“ и „Приключенията на мечето Ръкспин“, излъчвани по БНТ. Председател на Свободния артистичен съюз. През 2020 г. създава проекта „Пеещи артисти“, в който актьорите участват в изпълнение на песни и във видеоклипове към тях. Носител на наградата „Златен век“ – звезда и Грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34