Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Части от София са без ток заради авария. Педиатрията се захранва по алтернативно трасе

| обновено на 25.11.23 в 22:56
СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“
Снимка: СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

Пожар в подстанция спря електрозахранването в югозападните части на столицата на тази вечер. Няма ток в районите Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село. 

Около 23:30 се очаква да бъде възстановено електроснабдяването на абонатите със спрян ток, казаха за БНР от "Електрохолд". Токът беше спрян малко преди 20:00 часа.

Заради обилните снеговалежи няма ток и на много места в Софийска област - в Костенец, Драгоман, Правец, Ботевград, Самоков, Годеч, Сливница, Божурище, Костинброд, Долна баня, Елин Пелин, Своге. Справка в сайта на Електрохолд показва, че прекъсвания на тока има и в областите Перник, Кюстендил, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Аварийните екипи на ЕРМ Запад са на терен да отстраняват авариите, причинени от тежкия сняг, който скъса проводници, счупи изолатори и събори стълбове.

Заради спряното електрозахранване в части от София тази вечер, Специализирана болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести "Проф. Иван Митев“ ЕАД-София е преминала на захранване от алтернативно трасе. Към момента ток има в цялата болница, потвърди за "Хоризонт" директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков. Инцидентът не е довел до влошаване на състоянието на настанените там деца:

"Ние сме направили така, че да има 2 независими източника, за да може при подобни случаи, ако основният не подава ток, да се превключи към втория. Към момента точно така сме направили. Само при хипотеза, че стане някаква авария, която да засегне и алтернативното трасе, ще трябва да мислим варианти, защото генераторът все пак може да покрива часове. Генераторът захранва определени части на болницата, в които има животоподдържаща техника, той не захранва цялата болница".


С приоритет е възстановяването на електрозахранването в болниците, подчерта в пост във Facebook и кметът на район "Триадица” Димитър Божилов. "В някои квартали има авария и на "Топлофикация” - те също са се заели с отстраняване на проблема. Очаква се това да стане утре до обяд”, пише още районният кмет.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са с инсулт за година, едва 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:08