Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската култура между успехите и скандалите

| Коментар
5
Снимка: БТА

Успехите и скандалите в българското изкуство през отиващата си 2023-та година минаха пред погледите на трима министри на културата – на двамата служебни и на настоящия - от редовното правителство с премиер Николай Денков. Драмите в Народния театър, международната награда "Букър" на Георги Господинов за романа му "Времеубежище" и протестите за пари в последните месеци на годината - това са част от акцентите, които намират място в обзора на отминаващата година.

2023-та година започна със стари и наследени проблеми, които ще се прехвърлят и в новата, а завършва със заплаха, че заради липса на пари театрите, музеите, галериите, концертните зали, читалищата и библиотеките могат да останат затворени за седмица в знак на протест.

Конфликтът в Народния театър, който започна през есента на 2022-ра, избухна с пълна сила в началото на март тази година. През октомври миналата година режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиара на театъра - Велислава Кръстева, с думите "ДПС" и "Изчезвай" и я обвини в политическа пропаганда. Морфов поиска тя да напусне, защото е придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган при гласуването му, а вече е била в друга роля и на работа в Народния театър. Най-старата ни трупа се раздели на две – едните подкрепиха директора Васил Василев, защото той отказа да се раздели с Кръстева, а другите му поискаха оставката. Морфов и Василев от съмишленици станаха врагове, последваха шествия, протести и взаимни обвинения, а по стара българска традиция изтекоха и малко записи.

В предпоследния ден на февруари в интервю за "Хоризонт" Александър Морфов каза, че никога през живота си не е бъркал толкова в преценката си за човек, както за директора Васил Василев, когото подкрепи за сегашния му пост. Три дни по-късно – на втори март, Василев обяви, че се разделя и с Морфов, и с Кръстева.

Междувременно двата възстановени спектакъла на Александър Морфов на сцената на Народния театър - "Хъшове" и "Животът е прекрасен" - вече не са в афиша. Един от най-яростните защитници на Морфов - актьорът Валери Йорданов, заведе дело срещу директора Васил Василев за претърпени неимуществени вреди, тъй като здравето му се е влошило, след като конфликтът започна. Самият Василев пък съди Камен Донев, защото се почувствал обиден, тъй като актьора нарече директора на Народния театър "мижитурка". 

Изходът от двете дела в Софийския районен съд ще научим догодина.

Час преди да настъпи 24 май, Георги Господинов и преводачката на романа му "Времеубежище" Анджела Родел спечелиха международната награда "Букър" в Лондон. Престижното отличие беше обявено от председателя на журито – френската писателка Лейла Слимани, а Георги Господинов поздрави от сцената в английската столица и на български.

След завръщането си на родна земя Георги Господинов разказа пред БНР колко много го вълнува темата за паметта, за забравата и за разпада на обществото.

Съюзът на българските писатели "не забрави" този успех на Георги Господинов и през октомври излезе на първа страница във вестника си със статия, подписана от клуб "Сто читатели" в община "Триадица" (без да се упомене и един от тези 100 читатели), че Господинов се е състезавал само с неизвестни чуждоземци, че отличието "Букър" не му дава никаква привилегия в родната литература, че подобно на другите европейски награди и тази се обезценява, досущ като приза на Алфред Нобел и че "Времеубежище" е средно произведение, което е много под нивото на десетки български романи през последните години. 

И за да сме напълно сигурни, че се намираме в България, вместо да използваме успеха, че се заговори за родната литература и да я популяризираме, Национален фонд "Култура" излезе с решение, че ще се финансира преводът на само 3 български книги в чужбина. Заделени са 75 хиляди лева и с тази "огромна" сума ще разчитаме някой да забележи и прочете българска литература.

А парите за култура, които винаги са били проблем, този път предизвикаха ефективни протести. В средата на годината, през юни, новият министър в редовното правителство и бивш директор на Пловдивския театър - Кръстю Кръстев - обеща пред БНР:

"Леко съм притеснен, но съм сигурен, че ще станат работите".

Само че притесненията му се оказаха основателни. Предвиденият бюджет за догодина от 350 милиона лева за целия културен сектор изкара на улицата хората на изкуството. В Деня на народните будители, първи ноември, беше първото недоволство.

По време на втория протест, който беше на Никулден - под мотото "Народ без култура е народ без бъдеще", се стигна и до напрежение между хората на изкуството и полицията, след като час и половина те чакаха за среща с премиера пред Министерския съвет. 

И въпреки, че Асен Василев не виждаше за какво протестират творците, в крайна сметка недоволството им даде резултат – за културата се заделят допълнително 68 млн. лева. Делян Пеевски и Бойко Борисов уговорили парите в неформална среща с финансовия министър, съобщи Христо Мутафчиев и определи допълнителната субсидия като знак, че хората на изкуството не бива да бъдат оставени в ъгъла.

Обобщението на Светослава Кузманова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16