Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинската федерация на КТ "Подкрепа" обмисля протести, ако здравният министър не подаде оставка

| Интервю
Росица Палешникова
Снимка: Елена Бейкова

Правителството и парламентарната комисия по здравеопазване все още не са реагирали на искането за оставка на здравния министър Христо Хинков, отправено преди празниците от медицинската федерация на КТ "Подкрепа". Това обясни за БНР председателят на федерацията Росица Палешникова. 

Синдикалистите настояват за тази оставка заради липсата на адекватни мерки спрямо проблеми, като кадровия дефицит и електронизацията на системата. Те дават срок за реакция на управляващите до края на януари, след това ще решат дали да организират протести

Липса на експертиза в Министерството и на визия как да се осигури човешки ресурс за здравната ни система са сред мотивите, с които медицинската федерация настоява за освобождаването на здравния министър. 

"Най-големият проблем е кадровият дефицит, след това - условията на труд. Също така и наличието на един праг при заплащането на държавните и общинските болници", каза Палешникова.

В декларацията не се посочва проблемът с недостига на лекарства за определени групи пациенти у нас, но според Росица Палешникова и с това министерството не се справя добре. 

От федерацията критикуват проблемите с въвеждането на електронните рецепти, но не смятат, че хартиената рецепта трябва да се запази като вариант при определени случаи в бъдеще. 

Защо синдикатът поставя искането за оставка ултимативно, при положение, че предстои ротация на управляващите и са възможни смени на министри? 

"Искаме да покажем на този Министерски съвет, който е в момента, защото ние не сме сигурни, че нашият министър (на здравеопазването - б.р.) ще бъде сменен".

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СДВР с акция срещу престъпността и купуването на гласове

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 10:14

Движението през Босфора беше спряно в двете посоки заради повреден кораб

Движението през Босфора беше спряно в двете посоки заради повреда на двигателя на товарен кораб, плаващ под флага на Либерия, при преминаването му на север през пролива в турския мегаполис Истанбул, съобщи корабната агенция "Tрайбека". Турската брегова охрана допълва, че в района на инцидента незабавно са изпратени влекач и лоцман от бреговата..

публикувано на 31.05.24 в 10:10

Премиера в Кипър на дигитална и аудио книга за българския учен и общественик акад. Анастас Иширков

В Никозия днес е премиерата на дигитална и аудио книга на български и  гръцки език за известния български учен и общественик акад. Анастас Иширков. Със събитието завършват 26-ите "Дни на българската култура в Кипър", организирани през месец май от Съюза на българите в Кипър под егидата на българското посолство на острова...

публикувано на 31.05.24 в 10:08
Силвия Георгиева

Общините не са стартирали проекти по ПВУ. Притеснени са дали ще успеят

Все още е голямо предизвикателство изпълнението на проектите на общините по ПВУ. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружението на общините в България. "Причините са няколко. Това е нов инструмент. Той е непознат като администриране и управление както за общините, така и за централната администрация...

публикувано на 31.05.24 в 09:20

Д-р Гергана Гешанова: Първи сме в ЕС по употреба на тютюневи изделия

" По всички статистики България остава на първо място в ЕС по употреба на тютюневи изделия. От няколко години водим първото място усилено".  Това заяви пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, която днес организира среща-дискусия в София под надслов "Ще защитим ли децата си от тютюневата агресия".  Тя подчерта, че..

публикувано на 31.05.24 в 09:14
Снимката е илюстративна

Летищата в два руски града наложиха временни ограничения на полетите от съображения за сигурност

Летищата в руските градове Казан и Нижнекамск наложиха временни ограничения на полетите от съображения за сигурност, съобщи представител на "Росавиация". На непроверени видеоклипове в социалните медии се виждат дронове, летящи над района на Татарстан, където се намират и двата града.  Украйна с разрешение от САЩ да използва оръжията им срещу руска..

публикувано на 31.05.24 в 08:55

Учени от 14 университета на конференция по медицина в Плевен

В Плевен продължава XIV Национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина. Във форума участват учени от 14 университети с 41 доклада. Организатори са Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, Висше военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" и Военномедицинска академия (ВМА). Валя Минкова, старши..

публикувано на 31.05.24 в 08:47