Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Влизането ни в Шенген е частичен напредък, най-важното не го взехме"

Атанас Пеканов: В семейството на ЕНП не е достатъчно свършената работа за Шенген

"По отношение на европейското финансиране правителство се проваля"

| Интервю
Атанас Пеканов
Снимка: Савина Спасова

Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък. Символично сме станали пълноправен член, но не приемам да казваме, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници.

Това каза пред БНР Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните правителства в периода 2021 - 2023 г.

"България настояваше да има яснота при кои условия веднага влизаме, няма пак да ги питаме. Сега ще трябва пак да ги питаме. ... Няма как да кажем, че това е страхотен успех, защото най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме допълнителни условия и всичко остава за някакъв бъдещ момент. А тенденциите в Европа не са в наша полза. ... Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем", уточни той и допълни, че тези решения са политически и "там, където не се е случила достатъчно работата през годините, е най-вече в семейството на ЕНП - там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират". 

По думите му кабинетът "Денков - Габриел" е постъпило нечестно, като е казало, че за месеците, в които то управлява България, е направило всичко, за да се случи този напредък:

"Това не е вярно, защото и служебните правителства направихме много. Само аз, докато бях вицепремиер, съм се срещал с австрийския канцлер Нехамер повече пъти, отколкото настоящият министър-председател Николай Денков".

Според Пеканов президентът Румен Радев и канцлерът Карл Нехамер са "измислили идеята и са настоявали пред Европейската комисия България да получи повече средства за охрана на границата":

"Знаете, че дълги години ЕК не искаше да дава пари за такива неща, защото имаше съображения да не превърнем Европа в крепост. Обаче накрая се оказва, че страните в центъра се опитват ние да служим като такава стена. Най-накрая ЕК се съгласи да даде пари за това. Това са неща, които се случиха по време на служебния кабинет. Ангажиментът от Марк Рюте да падне ветото на Нидерландия, когато падне Механизмът за наблюдение на България, също дойде по време на служебните кабинети".

В предаването "Неделя 150" Атанас Пеканов коментира и изпълнението на Плана за възстановяване, както и шансовете на България да влезе в еврозоната през 2025 г. 

"По отношение на европейското финансиране сегашното правителство се проваля", заяви той и подчерта, че второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно, защото голяма част от законите са били приети по начин, по "който не отговаря на изискванията на ЕК".

"Над това, което смятаме за оптимално, са бюджетните дефицити за следващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията. Иначе като критерии няма да имаме проблем за влизане в еврозоната. Инфлацията и без това е много над допустимото в момента. Разликата между инфлацията в еврозоната и при нас продължава да бъде много голяма и това означава, че не отговаряме на един от важните критерии, за да влезем в еврозоната. Това е проблем", обясни Пеканов. 

Интервюто на Диана Янкулова с Атанас Пеканов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Убийството в Новачене - заради откраднат часовник

Спор за откраднат часовник е в основата на жестокото убийство в ботевградското село Новачене, за което в ареста е 77-годишен мъж. Ръководителят на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова разказа, че жертвата е 58-годишен мъж, който водел скитнически начин на живот и често е посещавал дома на обвиняемия, за да пият алкохол.  След..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че пред съда в Хага са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

В момента не се планира превземането на Харков, заяви руският президент Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският лидер, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на стратегическо..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21