Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална изложба на НИМ разказва за 120 - годишната история на Народния театър

| Репортаж
Виртуална изложба в НИМ, посветена на 120 -та годишнина на Народния театър
Снимка: НИМ

Виртуална изложба с плакати, документи, снимки и пощенски картички, свързани с Народния театър "Иван Вазов“, може да бъде разгледана на сайта на Националния исторически музей. Поводът за експозицията е 120-та годишнина на културната институция.

Най-старите експонати, които се съдържат във виртуалната изложба, са от самото начало на 20-и век. От екипа на Националния исторически музей припомнят, че през 1904-та година Столичната българска драматична трупа "Сълза и смях” е преименувана на "Български народен театър” и това се смята за рождената дата на Народния театър, а трупата носи това име от 1906-та.  

Виртуална изложба в НИМ, посветена на 120 -та годишнина на Народния театър

И тъй като за театъра у нас вече започва да се говори като за професионално занимание, се поставя въпроса за построяване на модерна, европейска театрална сграда. На 39-то заседание на Народното събрание на 15 декември 1898-ма година е гласуван фонд за нейното изграждане. От Националния исторически музей припомнят, че благодарение на усилията на тогавашния министър на народното просвещение проф. Иван Шишманов, през 1904 г. на мястото на дъсчен театър "Основа” започва изграждането на сградата на Народния театър.  

Виртуална изложба в НИМ, посветена на 120 -та годишнина на Народния театър

Селекцията за виртуалната изложба е на Мариана Първанова – уредник в отдел "Нова и най-нова история“ в Националния исторически музей: 

"На сайта на НИМ са показани експонати, които притежава музеят. Решихче, че 120-тата годишнина на театъра е добър повод да покажем избрани неща от фондовете на музея. Една от идеите е да се популяризират колекции чрез виртуални изложби.

Виртуалната изложба "120 години Народен театър“ започва с някои от основателите му.

Виртуална изложба в НИМ, посветена на 120 -та годишнина на Народния театър

Иван Вазов е бил най-играният автор в първото десетилетие от създаването на Народния театър. Това научаваме от един годишник на театъра от 1904-1912 година, който се пази.

Имаме и голяма колекция от плакати". 

Мариана Първанова признава, че всички експонати във виртуалната изложба, посветена на 120-та годишнина на Народния театър са дарени на Националния исторически музей.  

Пощенска картичка с Адреана Будевска

Историята

Благодарение на усилията на тогавашния министър на народното просвещение проф. Иван Шишманов, през 1904 г. на мястото на дъсчен театър „Основа” започва изграждането на сградата на Народния театър. Проектирането е поверено на опитните виенски архитекти Херман  Хелмер и Фердинанд Фелнер. Зданието е реконструирано няколко пъти – след големия пожар през 1923г.; след бомбардировките над София, когато пострадва южното ѝ крило и големия ремонт през 1972-1975 г., когато е създадена Камерна сцена. 

Любопитно е, че в началото драматичният театър върви ръка за ръка с операта и, въпреки че двете сценични изкуства непрекъснато се разделят и обединяват, от 1912 г. те изнасят представления в една и съща сграда – тази на Народния театър. За изграждането на творческия облик на театъра голям принос имат Пенчо Славейков, като негов директор, по-късно и именити фигури като поетите Пейо Яворов, Николай Лилиев, Гео Милев, дългогодишният главен режисьор Николай Масалитинов. 

Георги Геркелов и Георги Георгиев-Гец

Тържественото откриване на новопостроената сграда на Народния театър става на 3 януари 1907 г., което влиза в историята и с освиркването на княз Фердинанд от студентите, които протестират срещу „дворцовия” характер на тържествата на това „народно” дело. В официалната програма (изложена в Зала №5 на Националния исторически музей) са включени изпълнението на тържествена увертюра от Добри Христов, „Слава на изкуството” – сценичен „Пролог” в три картини от Иван Вазов и историческата драма „Иванку” от Васил Друмев, най-популярната пиеса за времето си.  

Най-играните заглавия в първите години след откриване на Народния театър са пиесите на Иван Вазов („Към пропаст”, „Борислав”, „Казаларската царица”, „Под игото”), сочи „Годишник на българския Народен театър в София (1907-1912)”, който се съхранява в Националния исторически музей. В него са поместени статистики на изнесени представления, финансови разходи, състав на театъра и турнета. За първите пет години най-играна е "Към пропаст” от Иван Вазов, следва я "Иванку” от Васил Друмев и на трето място е „В полите на Витоша” от Пейо Яворов. От преводните заглавия класацията се оглавява от „Мадам Сан-Жен” от Викториен Сарду (по която по-късно е написано либрето към едноименна опера), следва "Лес” от Александър Островски и "Венецианският търговец” от Уилям Шекспир. Пак от Годишника научаваме кои са актьорите, основатели на театъра. От дългия списък може да посочим добре познатите имена като Иван Попов, Васил Кирков, Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Христо Ганчев, Атанас Кирчев, Сава Огнянов, Вера Игнатева, Златина Недева, Гено Киров, Елена Снежина, Тодорка Стойчева и др. Главен режисьор е бил чехът Йозеф Шмаха, който е бил известно време и артистичен директор. Като режисьори се изявяват и актьорите Иван Попов, Васил Кирков, Сава Огнянов и Гено Киров. В многобройните програми на Народния театър от първите десетилетия, съхранявани в Националния исторически музей, се вижда че тази практика продължава дълги години.  

Константин Кисимов със студенти от ВИТИЗ випуск 1949-1953

Критически статии за представленията на театъра се публикуват на страниците на в. "Народен театър”, няколко броя от който също се пазят в музея. Така например в статията "Задушница” в Народния театър от Стр. Димитров се казва: "Пленителен и поетичен образ дава г-жа Зорка Йорданова на момичето Мериля… К. Кисимов постига съвършенство в ролята на Заклинателя.” (бр.52, 19 април 1937 г.). В Зала №5 на Националния исторически музей може да се види поздравителен адрес до Кръстьо Сарафов от 1946 г., връчен от неговите колеги от Народния театър, по повод 50 години творческа дейност на актьора. Към колекцията от експонати, свързани с Народния театър, които се пазят в музея, следва да добавим още оригинални печати, снимки, илюстровани картички и много плакати за театрални представления от 70-те и 80-те години на ХХ в.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със съдействието и под патронажа на министъра на земеделието и храните и тази година е в пет..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция - България, както и Посолството на..

публикувано на 16.05.24 в 07:46
операционна система Android на Google

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Очаква се "Гугъл“ (Google) да обявят мащабно дарение за научни изследвания в България. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Технологичният гигант организира в София среща, посветена на най-новите тенденции в облачните технологии. В България "Гугъл“ си сътрудничи с Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект..

публикувано на 16.05.24 в 07:41

След руските атаки: Въведоха графици за спиране на тока в Украйна

Поради сериозното разрушаване на енергийната инфраструктура на Украйна в резултат на руските атаки - от полунощ е имало почасови графици за спиране на тока във всички региони, както и през целия ден днес. Част от енергийните обекти са във временно окупираната територия, поради което не можем да осигурим генерация на нивото преди..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:35

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23