Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Те очакват да бъдат направени промени в Закона за енергетиката"

Студентските съвети настояват общежитията да плащат ток за битови потребители

"Тази година в бюджета не са предвидени средства за компенсация на студентите заради високите цени на тока"

Снимка: Сияна Спиридонова

Студентите, настанени в общежития на университетите да заплащат ток по цени за битови, а не за стопански потребители, както е в момента. За това настояват от Националното представителство на студентските съвети в България. 

За искането им са уведомени редица институции, като Министерството на енергетиката и образователното ведомство, парламентарната енергийна комисия, както и финансовия министър. Целта е студентите да не бъдат натоварвани с почти три пъти по-високи сметки за ток, заплащайки промишлена електроенергия, без обаче да осъществяват каквато и да било стопанска дейност. 

Проблемът е поставян на общественото внимание не веднъж, но все още не е намерил своето решение, въпреки че засяга около 50 хиляди човека.

Тази година в бюджета не са предвидени средства за компенсация на студентите заради високите цени на тока.

Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България, отбеляза пред БНР, че на студентите ще се наложи да платят много високи сметки. 

"Това ни накара да искаме промени в Закона за енергетиката, където  е разписано, че студентските общежития, както и висшите училища, се разглеждат като небитови потребители. 

Студентите настояват да бъдат включени в списъка на потребителите, които плащат битов ток.

През 2021 и 2022 г., когато нямаше компенсации, имаше колеги със сметки за ток от над 300 лева.

Когато се включва допълнително духалка, защото прозорците не са в добро състояние и няма изолация, се получават едни наистина фрапантни суми. А общежитието изпълнява социална функция". 

Ива Петкова, третокурсник в УНСС със специалност "Финансов контрол“, посочи, че сметката за електроенергия на студентите в общежитие достига, дори понякога надскача, месечни наеми за стая. 

"Ние сме студенти и сме битови потребители. През зимния период всичко скача и не е ок да плащаме промишлен ток". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Никола Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11