Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий

Празничен водосвет в новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“

Благотворителната кампания за строежа на храма продължава

С празничен водосвет в новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ ул. Димитър Талев (до 40 СУ) днес ще бъде почетена паметта на светеца Св. Патриарх Евтимий Търновски. Той е един от най-големите закрилници на българския народ и бележит книжовник.  

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий. Проектът е с разгърната площ от 1837 кв. м., което го прави най-мащабния такъв стартиран праз последните 35 години. Основният камък за градежа му е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп

Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“

До момента в храма са излети са основите, изграден е подземният етаж, първата плоча, като продължава работата на кота 4.50 до 7.80. Купени са и д10 камбани. Инициативата е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район „Люлин“. 

От сдружението „За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски“ и членовете на църковното настоятелство на новостроящия се храм канят всички миряни да почетат днес видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство. 

Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“

Благотворителната кампания продължава и в момента. Всички могат да станат съпричастни към проекта, чрез банков превод на IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски. 


Подробности чуйте в звуковия файл от интервюто на Светослава Кузманова с Атанас Димитров, член на Църковното настоятелство и на сдружението „За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски“. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Плурализацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение В Словакия през последните месеци

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради плурализацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушениято срещу словашкия премиер Роберт Фицо. "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът от АЕЦ "Козлодуй" поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за битак произведен от АЕЦ "Козлодуй", от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14