Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Ивайло Дерменджиев: Не е ясно дали искът на NEXO към България е за 3 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали искът на NEXO към България е за 3 млрд. долара, защото така е обявено на сайта на самата компанията в този размер, но това официално го няма като предявена сума. 

Това каза пред БНР адв. Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право.

В предаването "Хоризонт за вас" той коментира претенцията на компанията към държавата и обясни процедурите на Международния център за уреждане на инвестиционните спорете към Световната банка.

"Защото процедурата по тези производства във Вашингтон, по конвенцията за защита на инвестициите, е по-различна от обикновения арбитраж", допълни адв. Дерменджиев по подадения от NEXO иск срещу България в Секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спортове в Световната банка. 

"В момента няма предявен размер, има обаче процедура по размяна на книжа между страните, а страните са няколко - швейцарската компания на NEXO плюс български компании, с които работят срещу българската държава и българската прокуратура, което по силата на конвенцията за Вашингтон е една страна, защото тя ще плаща евентуално", каза адв. Дерменджиев. 

Той обясни какво представлява този арбитражен съд във Вашингтон: 

"Центърът е създаден с конвенция, която за по-кратко се казва Вашингтонска, и тя е именно за спорове за инвеститори и между държави. Като тук има специфика. Доста спорове води България по тази конвенция, но едната част от тях бяха ограничени с едно решение, което излезе в рамките на ЕС, т. нар. "Решение по делото Акмея". То най-общо каза, че когато се прилага европейско право между държави членки на ЕС, не са приложими въпросните спогодби, които са за защита на инвестиционния климат. По силата на това решение вече във Вашингтон такива се образуват, но с много големи уговорки и в общи линии не се гледат, когато става въпрос за спорове между държави членки. В случая става въпрос между швейцарска компания и българската държава, този тип спор е допустим във Вашингтон. Той се разглежда по силата на двустранния договор за защита на инвестициите между България и Швейцария". 

Адв. Дерменджиев смята, че "може да няма основание за подобен иск, защото собствениците на компанията са българи и не става дума за чужди инвеститори". А това било винаги аргумент, който се реализира, уточни адвокатът. 

И в случая с NEXO собствениците не са швейцарци и "не могат да се прилагат тези спогодби". 

"Това беше аргументът по първото дело, което въобще се водеше по тази конвенция между България и т. нар. Нова Плама, подобен вид консорциум с български собственици", посочи пример със старо дело адвокатът по международно право.

"В момента производството е образувано и съдът ще процедира - идентифициран е ищецът, идентифициран е ответникът, ще има размяна на книжа, ще бъде посочен арбитражният състав, ще бъде посочен от българска страна арбитър и от тяхна страна, вероятно от всяка страна ще бъде посочен американец или швейцарец, от българска - не мога да кажа, защото не знам какво ще реши Министерство на финансите, защото те отговарят за тези дела", коментира още адв. Дерменджиев. 

Как се защитава държавата ни при такива дела? 

"Имаше и идея постоянното представителство да се прехвърли от Министерство на финансите в правосъдието, не се осъществи и в момента сега има координационен съвет между двете ведомства плюс други заинтересовани от няколко министерства, и външни експерти, които да преценяват как да се осъществява постоянното представителство. Защото то в момента се осъществява само от една кантора - американска, която работи за Министерство на финансите при неясни условия. Защото там е една процедура, която е далеч от прозрачността", допълни Дерменджиев. 

Той прогнозира, че нещата вървят към сключване на споразумение и няма да се стигне до процес. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима убити в Рафах при израелска операция в района

Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по град Рафах, информираха от местна болница, след като Израел обяви, че няма да се откаже от плановете си за операция там. Палестински медии съобщиха, че танкове и войници атакуват и пункта „Керем Шалом“, разположен на около 3 километра от града. Разрушен е терминалът за разпределение на..

публикувано на 07.05.24 в 03:18

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46