Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеник на БНР: От румънската граница до Киев – войната е навсякъде

| Репортаж
10
Снимка: Марта Младенова

Дори и без да се чуе изстрел или експлозия, бруталната война срещу Украйна се усеща навсякъде. Още в първото малко населено място след границата (Сирет, Румъния – Порубное, Украйна) има импровизиран мемориал на героите, паднали в защитата на страната си – снимки на млади мъже, загинали в последните близо две години война и надпис за слава на героите. Животът продължава, но скръбта е във въздуха. Усмивките са рядкост. Лицата на хората са угрижени, тъжни, но в очите им има решителност.

По пътя до Киев (около десет часа шофиране с няколко кратки почивки) пейзажът се променя – от изоставени или с изглед на изоставенииндустриални зони, през спретнати малки населени места до големи градове. Често може да се спре на пътя в близост до малък град или село, където възрастни хора продават плодове, зеленчуци, мед и други продукти, собствено производство.


Същата гледка се повтаря и на пазарите в по-големите населени места, където площадите са оживени. Макар да са много по-шумни и колоритни, хората в тях също са умислени и сериозни. Младите опитват да живеят въпреки войната, възрастните – с нея.

Стани герой! Дари кръв за победата!

Трафикът е оживен, понякога се вижда и превоз на тежка военна техника. На няколко възлови пътни артерии има контролни пунктове, на които военните спират избирателно. Понякога се срещат и полицейски патрули.

Пътищата в Украйна също имат своя колорит. За десет часа път се виждат от съвременни бързи автомобили до коли на повече от 40 години. Не липсват и велосипедисти, включително и възрастни хора, които пътуват между малките населени места със старо колело.

Радиостанциите изобилстват от украински песни, посветени на войната, като повечето от тях предвиждат бъдещата победа. Чуват се и популярни западни произведения в различни жанрове. На всеки час, независимо от радиостанцията, има комерсиална и социална реклама. Във втората част има призиви за присъединяване към въоръжените сили на Украйна, за кръводаряване „за победата“ и за включване било финансово, било чрез друг вид помощ, към различни организации, които набавят ресурси за армията.

Църкви, знамена и улично изкуство

Пътищата в Украйна в общия случай са в много добро състояние, макар и да има отделни участъци, където не е правен ремонт от десетилетия. И малките, и големите градове са спретнати и подредени. Силно впечатление правят църквите – независимо дали става дума за катедрала, малка църква в квартал на голям град или в някое село, дори за малък параклис, те са много добре поддържани. Дори понякога контрастът е огромен – красива църква, заобиколена с руини или къщи на много бедни хора.

Знамената са навсякъде – било физически флагове, вързани на стълбове, окачени на покриви, било изрисувани на стените, електрическите табла и на всевъзможни места по сградите. Има и много графити, в които преобладава една тема – войната и силата на украинската армия да отвърне на агресията. 

Репортаж на Марта Младенова от Киев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: Марта Младенова

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12