Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на разплитане на нерегламентирани връзки и криза в съдебната система

Снимка: БГНЕС

Действията по изсветляване на нерегламентираните връзки в органите на съдебната власт с дейността на групата около застреляния Мартин Божанов - Нотариуса все повече се превръщат в опит за разплитане на тежко оплетени. Лавинообразният скандал е напът да задълбочи още повече кризата в съдебната система. Най-голямата прокуратура в страната - Софийската, остана без ръководство пет дни след започналата в нея проверка заради случая "Нотариуса". Административният ѝ ръководител Невена Зартова се оттегли, за да не се трупало напрежение. Малко преди нея и четиримата й заместници подадоха оставки, за да се разграничат от действията ѝ.

Зартова отрече под нейно ръководство да са били прекратявани дела и преписки, свързани с Нотариуса. Призна, че познава Божанов и призова да се изсветли и другата престъпна група на Петьо Петров – Еврото:

"Кръгът около Пепи Еврото е по-могъщ"

Съдийската колегия реши да създаде комисия за натиска върху магистрати, но без да е ясно какво точно ще се проучва, защото казусът с Нотариуса бе сметнат за неизяснен.

Министърът на правосъдието Атанас Славов, от своя страна, изрази готовност да инициира дисциплинарни производства срещу всеки магистрат, за който се докаже, че е посещавал частния клуб "SS", свързан с Нотариуса и обвърза името на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Вместо да се доближаваме до ротацията на правителството на 6-март, все повече се отдалечаваме - стана ясно през седмицата. Сглобката отново се разскърца, тонът се втвърди и нито дума за отстъпление - нито от страна на Борисов, нито от страна на Кирил Петков. Демонстрация на липса на лидерска комуникация и взаимни обвинения за един или друг министър. В кризата между ГЕРБ и ПП  председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски отново се опитваше да балансира оптимистично  в полза на ГЕРБ.

"Аз съм оптимист, но ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи. Държавата е стабилна, трябва да се случи тази ротация и да го има това правителство. Да седнат и да се разберат, и да се върви напред! Ресурсът е ясно къде е – то е във всички министерства на ПП. Борисов за едно е прав, ГЕРБ не може да носи отговорност за министерства, който не са негови".

Парламентът се съобрази с ветото на президента Румен Радев и не гласува отново промените в НПК, с които се възстановяваше пленумът на ВСС. Държавният глава Румен Радев остро мотивира връщането на закона, а опозицията не спести критиките си към управляващите.

Парламентът прие решение за изграждане на Национална детска болница. До 1 месец министърът на здравеопазването трябва да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на лечебното заведение. Обозримите най-близки срокове са 4-5 години.

Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" организира протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването!" -в София, Пловдив, Варна и в нидерландския град Хага.  Посланието на протеста: „Нито едно дете повече да не бъде на мястото на Даная!“

Смъртта на руския опозиционер Алексей Навални предизвика  вълна от реакции и у нас. Пред руското посолство в София и в други градове у нас граждани палят свещи и оставят послания  в памет на Навални:

"Мисля, че се случи едно убийство на човек, който беше надежда на много хора в Русия";

"Не е убит той, това е убийството на Русия! Сега Русия умира, той стана вечен!".

В началото на седмицата, докато едни земеделци подписаха споразумение, други останаха по барикадите. Стигнаха и до вратите на правителството в центъра на столицата. 26 браншови организации скандираха за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.


Последни барикадите вдигнаха в Кюстендилско и Великотърновско, но земеделците остават в стачна готовност:

"Честно казано, дали е Вътев, Мътев, Пътев или Дътев няма никакво значение. В крайна сметка политиката е за българското земеделие – не е за този или онзи министър".

Върнати бежанци у нас с чартърни полети по силата на Дъблинския регламент предизвикаха остри политически реакции. Страховете за настаняване на мигранти се засили по места. Председателят на Агенцията по бежанците Мариана Тошева от своя страна увери, че няма ситуация,  която да налага да се откриват нови центрове за мигранти.

На 14 февруари отбелязахме празниците на виното и любовта - Трифон Зарезан  и Свети Валентин - Денят на влюбените.

На много места в страната  ритуално зарязаха лозите.

Карлос Насар

Истински триумф за нашите щангисти, които спечелиха четири титли от европейското първенство по вдигане на тежести в София. Божидар Андреев стана европейски шампион с два рекорда, Карлос Насар спечели златото с нов световен рекорд за юноши. Със златото се окичи и Ангел Русев при най-леката категория и спечели 4-та титла на Стария континент, българският химн прозвуча и за Габриел Маринов, който завоюва първи европейски златен медал.

Чуйте подробности за най-важните новини от седмицата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с 6% в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране първоначално предложената в доклада на обществения доставчик цена от 57.50 лв. за мегават час беше свалена на около 56 лв. Цената обаче ще зависи от търгове, на които..

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33

Млади лекари от Бургас се превръщат в лъч на надежда за възрастни от малки населени места

"Има хора, които не са ходили от десет години на лекар. Те са откъснати от здравната карта на страната. Някои са трудноподвижни. Нямат живи роднини. В общи линии са в един капан". Това разказа пред БНР д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на Сдружението на младите лекари в Бургас.  Той е сред инициаторите на кампании за предоставяне на..

публикувано на 29.04.24 в 10:26

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

Изложба на рафити – уличното изкуство, и историята им от 90-те години до днес, се открива днес от 18 часа в „Уникредит студио“ и ще продължи цял месец. Това съобщи Цветан Бизев , основател на „София Ърбън арт“, в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и..

публикувано на 29.04.24 в 10:26
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Теглят номерата на машините за изборите "Знаете, че сме поели..

публикувано на 29.04.24 в 10:23
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ. "Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в..

публикувано на 29.04.24 в 10:15