Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.
Снимка: БТА

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни.

Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

"Знаете, че сме поели ангажимент и основно наше задължение е изборите да бъдат честни. Ние ще направим всичко в тази посока, имам предвид, представителите на изпълнителната власт. Имаме уверението и на Министерство на електронното управление, че ще положи същите усилия в максимална степен. Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, и в крайна сметка да възстановим доверието в изборния процес, което ще доведе и до разширяване на активността на българските граждани", каза служебният министър- председател Димитър Главчев.

На процедурата присъстваха още служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея.

Екипи на министерството на електронното управление ще проверяват седем машини за гласуване. Това е част от процедурата за гарантиране прозрачността на вота, каза Главчев.

Екипите ще проверяват дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на информацията. Според служебния премиер Димитър Главчев, целта е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, както и да се възстанови доверието в изборния процес: "Искам наистина всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани".

С мотив прозрачност Мундров изпрати писма миналата седмица до Общността на информационните специалисти с призив десет външни експерта също да участват в удостоверяването на машините. Срокът за отговор изтича днес.

Удостоверяването ще се прави и от представители на Българския институт по стандартизация и на Института по метрология, а на тегленето на номерата на машините имаше представители на ЦИК. Слабо беше присъствието на парламентарните партии, въпреки поканата. Около 12 500 са машините за гласуване на изборите.

От днес избирателите могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота - за Народно събрание и за Европейски парламент. За евроизборите се изисква уседналост. Всеки желаещ да гласува трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Евросъюза и да има адресна регистрация към 9 март.

До 17 часа днес инициативните комитети могат да се регистрират за участие в изборите 2 в 1.

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 7 май - в ЦИК за Европейски парламент и в районните избирателни комисии за Народно събрание.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската структура на..

публикувано на 15.05.24 в 16:33

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

публикувано на 15.05.24 в 15:51
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на..

публикувано на 15.05.24 в 15:30