Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие под надслов "151 години безсмъртие" в Ловеч

Снимка: Пламен Христов

По повод годишнината от гибелта на Васил Левски в революционната му столица Ловеч, където Апостола създава първия таен революционен комитет, се провежда националното възпоменателно факелно шествие под надслов "151 години безсмъртие", което се организира от патриотичното гражданско сдружение "Ловчанци".

Шествието, което се организира за 11-а поредна година, е забранено за политически изяви. И тази година в него се включиха хиляди родолюбци от цялата страна.

Шествието се предвожда лично от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Зад него са подредени деца и самодейци от ловешки фолклорни ансамбли, доброволци от Националното дружество "Традиция", облечени в униформи от Възраждането и много граждани с над 1000 факли, десетки трибагреници и знамена с образа на Васил Левски и голям транспарант "151 години безсмъртие".


Всички те са тук, за да почетат паметта на Апостола на свободата. Ето какво казаха някои от тях:

"Левски, Апостола на свободата, е човек, който всеки трябва да почита и всеки трябва да слуша неговите идеи, неговите мисли. Неговите завети сме длъжни да ги спазваме, особено сега в това време на разделение на българската нация".

"Левски е национален герой. Човекът, пред който цяла България свежда глави, човек обединител". 

"Изключително внушително, това е може би най-голямото факелно шествие в чест на Левски".

След като тръгна от центъра на Ловеч и дългата колона се извиваше по калдаръмените улички на квартал "Вароша", началото му вече е пред най-внушителния и величествен паметник на Васил Левски, който се издига над стария квартал "Вароша", където Апостола основава първия таен революционен комитет.

От тук тръгва пътят му към безсмъртието преди да бъде заловен в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г.

Пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След руските атаки: Въведоха графици за спиране на тока в Украйна

Поради сериозното разрушаване на енергийната инфраструктура на Украйна в резултат на руските атаки - от полунощ е имало почасови графици за спиране на тока във всички региони, както и през целия ден днес. Част от енергийните обекти са във временно окупираната територия, поради което не можем да осигурим генерация на нивото преди..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:35

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

В Черна гора обсъждат плана за растеж на Западните Балкани

Днес в Черна гора е вторият ден от срещата на върха за Западните Балкани с представители на Европейския съюз и Съединените щати. Основна тема е планът за растеж на Западните Балкани. Планът беше приет от Европейската комисия през ноември и предвижда финансова подкрепа от 6 милиарда евро. Условието за получаване на средствата е..

публикувано на 16.05.24 в 07:19

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45