Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Новакова: "Паноптикум" представя много гледни точки към една и съща история, към един и същи предмет

| Интервю
Снимка: Личен архив

Днес и утре от 19 часа ще се състои премиерата на "Паноптикум" - театър на предметите в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

"Паноптикум" разказва историята на предметите на един човек и всъщност историята на този човек чрез предметите му. Той е една къща-музей, в която всеки може да открие себе си и да преосмисли своята собствена връзка с материалния свят",
обясни в интервю за предаването "Закуска на тревата" режисьорът Мартина Новакова.

„Това е един интерактивен спектакъл, в който публиката играе много важна роля и същност тя съживява предметите, т.е. без нея тези спомени няма на кого да бъдат разказани. На сцената са Даяна Димитрова, Василия Дребова, Ивайло Драганов, а пък музиката е авторска на Димитър Горчаков“,
добави тя.

За БНР Новакова спомена само част от предметите от постановката – 
„има една картина, една керамична фигура, един роял, един опакован телефон, един отсъстващ предмет и една кутийка с подаръци или части от тях“.

По думите й,
всички предмети имат души:

„Със сигурност ми е по-интересно да си мислят, че имат или че ние им даваме част от нашата, когато им придаваме значение и им отреждаме важно място в живота ни. Идеята дойде от това, че един спомен никога не може да изчезне, ако след него за него е оставен материален свидетел - когато ни подарят нещо, започваме да го свързваме с този човек; понякога в дадена ситуация ни изниква някои предмет и ние завинаги го свързваме с този момент от живота си“.

Всички оставяме след себе си предмети“, каза още Мартина Новакова, която живее и в чужбина, както и обясни как се е вдъхновила да създаде спектакъла:
От там идва и вдъхновението ми - това представление всъщност беше създадено като дипломна работа в Мадрид. Тогава това бяха предметите, които ме обграждаха и които ме караха да се чувствам вкъщи по някакъв начин. Връзката ми с предметите малко по малко се променя - след толкова пътуване пазя все по-малко от тях, имам нужда от все по-малко от тях и започвам с времето да се привързвам по-скоро към места.

„Това ми се случва напоследък, а мисля, че връзката ми с предметите се променя през възрастта, но любимите ми предмети със сигурност не са тези, които имат някаква определена функция. По-интересни са ми тези, които са се изгубили, които са се счупили, които са свързани с детството ми, тъй като черпят голяма част от вдъхновението си от тях, добави Новакова. 

На въпрос на БНР как можем да се спасим от тъжните спомени - като счупим предметите, които са ги съпровождали, тя каза:
„Свободни сме както да ги скрием някога, така че никога да не ги намерим, докато случайно не се появят и не ни изненадат. Така можем и да ги преосмислим“.

„Най-хубавото в този спектакъл е, че всеки от нас има предмети и се всеки може -  дори хората, които не обичат предметите и живеят с много малко, могат да се огледат в него според мен“, каза още режисьорът.

„Преценен да се казва "Паноптикум", защото представя множество гледни точки към една и съща история, към един и същи предмет, всеки от зрителите е свободен да заеме мястото, което иска в пространството. Със сигурност няма да е нещо сложно или който да накара човек да се чувства неудобно. Атмосферата е много интимна - това е една къща, която е много истинска и много лична и мисля, че това кара и публиката да се чувства така“, изтъкна тя. 

Цялото интервю на Светлана Дичева с Мартина Новакова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в политиката за тяхната превенция и лечение. Във форума участват медицински специалисти и експерти от..

публикувано на 29.04.24 в 04:11
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския град Гент кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще представи на колегите си като пример за..

публикувано на 29.04.24 в 04:04

Световната централна кухня ще възобнови дейността си в Ивицата Газа

Базираната в САЩ благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Ивицата Газа, месец след като 7 нейни служители загинаха при израелски въздушен удар, предаде Ройтерс.  Преди да преустанови дейността си, Световната централна кухня беше раздала над 43 милиона ястия в Газа от октомври насам, което по нейни..

публикувано на 29.04.24 в 03:19

Напрежение между Китай и Япония заради инспекцията на няколко острова

Китайската брегова охрана влезе в конфронтация с плавателен съд, с който група японски политици са изпълнявали инспекционна мисия в Източнокитайско море. Това предаде Ройтерс, като се позова на китайското посолство в Токио и съобщения в японски медии. В мисията е участвал и бившият японски министър на отбраната Томоми Инада, съобщи японската..

публикувано на 29.04.24 в 03:14

Торнадо взе жертви в американския щат Оклахома

Торнадо премина през американския щат Оклахома и изравни със земята сгради, като отне живота на най-малко четирима души, съобщи губернаторът Кевин Стит, цитиран от Асошиейтед прес.  Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки, добавя Ройтерс.  Близо 30 000 души останаха без електричество след стихията, която започна късно..

публикувано на 29.04.24 в 03:08

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54