Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-ото издание на Празника на сланината започва в Априлци

Снимка: архив

В планинския град Априлци започна 12-тото издание на Празника на сланината, която е традиционно ястие за балканджиите от векове.

Заради големия интерес тази година празникът на сланината ще е двудневен. Организаторите очакват около 30 хиляди гости, за които са подготвили разнообразна музикална програма, кулинарна изложба с ястия приготвени със сланина и конкурси, поясни кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

"Идеята е местните производители на сланина да могат да си изложат производството. Миналата година имаше дори баница със сланина. Сега очакваме някакви чудеса със сланина", обясни той.

Гостите ще могат да опитат и традиционната местна "бабина гозба", която ще се приготвя на мястото на празника.

"Тази година ще направим половин тон от нея, защото миналата се  стигна до бой, всеки иска да си купи и да я опита. Бабината гозба тази година ще има хиляда яйца,  около 100 кг. праз лук, около 100 кг. сланина и  другото са тайни подправки, които никой не трябва да чува", посочи още Кукенски.

Един от инициаторите на празника Николай Колев разказа коя е най-вкусната сланина.

"Сланината се приготвя в дървени съдове – каци. Парчетата се нареждат плътно. Слага се един ред сланина, после сол. Пак ред сланина и пак сол. Така престоява 20 дни и после се залива със саламура от вода и сол. След два месеца е готова за консумация", обясни той.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие. Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични..

публикувано на 15.05.24 в 10:48
Снимката е илюстративна.

Повишават се нивата на реките в Монтанско

Покачват се нивата на реките в област Монтана. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал. Повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона...

публикувано на 15.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Кардиолог: Кръвното да се проследява независимо от възрастта

ВМА се включва в безплатните консултации от кардиолози в рамките на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя." Кампанията е организирана от Българската лига по хипертония. В специално изградено временно съоръжение пред болницата всеки желаещ може да бъде прегледан. С безплатни прегледи стартира национална кампания за..

публикувано на 15.05.24 в 10:02